• Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor
  • Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor
  • Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor
  • Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor
  • Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor
  • Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor
  • Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor

Ante Novaković učenik generacije Srednje škole Prozor

Učenik generacije Srednje škole Prozor za 2020./2021. godinu, je Ante Novaković. Kroz sve četiri godine školovanja u gimnaziji je ostvario odličan uspjeh. Osim uspjeha, odlično je bilo i vladanje, kao i školske i izvanškolske aktivnosti. 

Ante je za Ramski Vjesnik kazao kako je aravno bilo mnogo teških trenutaka koji se su ponavljali gotovo iz dana u dan, Mislio je da će se ti mukotrpni trenutci isplatiti, ako već i nisu. Ističe konkurenciju koja je svakako bila tu, a sam može nabrojiti nekoliko učenika za koje bi se moglo reći da su također zaslužili biti imenovani učenikom generacije.

Kada je riječ o školskim aktivnostima i natjecanjima, Ante je sudjelovao na županijskim natjecanjima iz fizike i matematike, koji su njegovi najdraži predmeti. Zabilježio je odlične rezultate, a u drugom razredu je na natjecanju iz povijesti osvojio 2. mjesto. Prisjećajući se srednjoškolskih dana Ante kaže: “Bilo je tu i mnogo lijepih trenutaka kojih se rado sjećam i koje ću nositi do kraja života. Tu su prije svega brojni razredni izleti i druženja, u Zagreb, Mostar i dr. Poneke školske sekcije, edukacijski sati o očuvanju okoliša, solidarnosti, problemu mladih, stresu itd. No, želio bih navesti i jednu kritiku, a to je slaba aktivnosti pojednih školskih sekcija koje su tu samo na papiru.”

Teško je uskladiti školu i sport, ali upornost daje uspjeh

Gotovo tijekom cijelog školovanja u Srednjoj školi Prozor, Ante se aktivno bavio veslanjem. Iza sebe ima par značajnih medalja te sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima. Za Ramski Vjesnik je istaknuo najdraže, Hrvatsko veslačko prvenstvo 2018. godine, kada se okrunio titulom državnog prvaka.

“Nemogućnost okušaja za hrvatsku reprezentaciju na daljinskoj regati u Zagrebu mi ostaje kao jedan veliki žal. Bio sam spriječen sudjelovati zbog ozljede leđa. Mnogi bi rekli da je teško uskladiti školu i sport, dapače, govore istinu. No, smatram da su ti svakodnevni dugotrajni treninzi bili upravo razlog zbog kojeg sam ostvario ovaj uspjeh. Kad ste kratki s vremenom, jednostavno morate raditi učinkovitije”, dodaje Ante.

Ante školovanje želi nastaviti u Hrvatskoj, upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. “Upravo se spremam za državnu maturu koju polažem u Splitu kako bih upisao ovaj, davno zacrtani fakultet. Uvijek sam iskazivao privrženost prema tehničkim predmetima i tehnologiji. Smatram da je je FER pravi izbor za mene, budući je to struka koja je u napretku i velikoj potražnji”, govori Ante.

Za kraj našeg razgovora Antu smo upitali za poruku svojim kolegama, ali i budućim učenicima Srednje škole, a on poručuje: “Moja poruka za trenutne i buduće učenike je više-manje jednostavna i stereotipna. Pogotovo za one koji žele upisati gimnaziju i nakon četverogodišnjeg obrazovanja ići na fakultet. Neću vam lagati i reći da će vam biti lako, ne, bit će mnogo teških trenutaka. Naše obrazovanje na razini države je generalno loše, no to vam ne smije biti izgovor. Svugdje ima, pa tako i kod nas, nekih profesora kojima tu nije mjesto, koji nisu kompetentni za svoj položaj. No zapamtite, sve će to proći, a vaše znanje će ostati. Budite ustrajni, jer naša gimnazija stvarno može dati dobru podlogu za daljnje školovanje. Samo o vama ovisi vaš uspjeh. Ma kako bilo, uživajte u svakom trenutku provedenom zajedno sa svojim prijateljima, kolegama jer tek kad nešto završi onda razumijete vrijednost istoga. Nedostajat će vam svi, nedostajat će vam osjećaj da ste samo jedan bezbrižni srednjoškolac. Za srednju školu se može reći da je „Time of our lives“. Ovu bih priliku također iskoristio da još jednom pozdravim svoju razrednicu prof. Mirjanu Burić, te posebno svoje prijatelje iz razreda kojima želim sve najbolje. Još im jednom kažem da ne odustaju i da nastave, jer tek sada slijedi pravi život. Čudno mi je uopće i pomisliti da za koji mjesec neću doći u našu učionicu da se ponovno vidimo, ispričamo o praznicima i ljetu, jer je sada sve nažalost gotovo. Čudno mi je pojmiti da vi više niste dio moga svakodnevnog života. Želim da  moje zadnje rečenice upućene vama, kojima ćemo zauvijek zatvoriti ovo poglavlje života, ovaj ringršpil vratolomija, budu sljedeće… Želim vam da upišete željene fakultete, da ostvarite svoje ciljeve, da provedete svoj život baš onako kako želite i baš onako kako ste ga samo vi zamislili. S vama sam proveo par nezaboravnih i lijepih godina. Nadam  se da ćemo se nekad ponovno sresti. Sutra, prekosutra, za godinu ili deset, za dvadeset ili pedeset ostvareni kao osobe, uspješni te prije svega zdravi i sretni. Pa da mi kažete: „Jeste li se umorili?“ te da se još jednom nasmijemo ovim srednjoškolskim danima. Sretno svima.”

Anti želimo uspješan upis na fakultet kao i nastavak bavljenja sportom uz velike uspjehe i mnogo novih medalja.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar