APEL Katoličke Crkve i Hrvata iz RS-a: Ozakonjuje se otimačina hrvatske zemlje

APEL Katoličke Crkve i Hrvata iz RS-a: Ozakonjuje se otimačina hrvatske zemlje

Kardinal Vinko Puljić, poglavar Katoličke crkve u BiH podsjetio je da je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije. Navedenim zakonom dovedena je u pitanje privatna imovina Katoličke crkve, ali i imovina Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj.

”Kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje”, kazao je nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić za N1 komentirajući, kako je kazao, legalizirano otimanje zemlje u Republici Srpskoj. Naime, kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru iz 2012. godine uzurpirano je zemljište Katoličke crkve u Katastarskoj općini Mahovljani i službeno je uknjiženo na ovaj entitet. Navedenim zakonom dovedena je u pitanje privatna imovina Katoličke crkve, ali i imovina Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj. Kardinal Puljić pozvao je na vlasti i međunarodnu zajednicu da reagira da se ovaj proces zaustavi.

„Tužite“

“Imam informaciju da je pojedina naša imovina prepisana na četvrtom, petom i kada sam tražio da nama se da rješenje kažu ‘tužite’. Nemam sredstava da se godinama sudski gonim. Na žalost, sad se donosi zakon kojim se htjelo ozakoniti otimačina”, kazao je kardinal i dodao: “Treba u prvom redu reagirati ured visokog predstavnika koji je blokirao povrat imovine. Drugo, kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje. Jesmo li ljude potjerali, sad želimo i njihovu imovinu oteti. Ne radi se samo o Katoličkoj crkvi niti o vjerskim zajednicama nego o svim ljudima koji žive i imaju svoju imovinu.”

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije. “U demokraciji je, barem u temeljima zakona, poštivanje privatne imovine. I zato smatram da je veoma čudno da ne reagiraju svjetski moćnici na takav perfidan način otimačine”, naglasio je kardinal Vinko Puljić.

Zakon o premjeru i katastru RS – perfidan

Podsjetimo da se i na nedavnom zasjedanju Komisije Iustitia et pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH posebno govorilo i o ovom problemu.

„Komisija sa zabrinutošću konstatira da se Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske (Sl. glasnik RS, br. 6/12; 110/16; 22/18 i odluka US 62/18) u praksi pokazuje kao perfidan. Tim se Zakonom uvodi novi sistem evidentiranja nekretnina i prava na nekretnine, ali se ujedno omogućuje „pravo“ na otuđenje imovine zakonitim vlasnicima. To iskustvo, uz poznavanje brojnih pojedinačnih slučajeva, Katolička Crkva ima i kroz najnoviji primjer Banjolučke biskupije, kojoj je u Katastarskoj općini Mahovljani (općina Laktaši) nedavno uzurpirano zemljište te uknjiženo na entitet Republika Srpska“, istaknuli su iz Komisije.

Pojašnjeno je da se cjelokupan proces koji  omogućuje ovakvo prisvajanje imovine, odvija na način da Komisija, koju ustanovljuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, u katastarskoj općini, u kojoj kani osnovati katastar nepokretnosti, nakon prikupljanja dokumentacije, objavljuje javni oglas 30 dana prije početka izlaganja podataka.

Naveli su da se osobama kojih se to tiče i koje se ne jave na ovaj oglas, a čije je prebivalište odnosno boravište „nepoznato“ – jer su najčešće žrtve ratnog etničkog čišćenja – kao i onima koji budu pozvani radi sudjelovanja u postupku izlaganja podataka, a ne odazovu se niti opravdaju svoj izostanak, Komisija postavlja privremenog zastupnika.

Definitivno iskorjenjivanje Hrvata iz RS-a

„U aktualnoj situaciji i kako pokazuju iskustva brojnih fizičkih i pravnih osoba, taj posao se ne radi dovoljno transparentno i stručno, jer stranke kojih se to tiče uglavnom ne budu obaviještene o ovim postupcima. Rezultat takvog postupanja je da dotični vlasnici gube svoju imovinu. Tako se zapravo daje legitimitet bezakonju i samovolji aktualnoj entitetskoj vlasti. Ujedno se krši jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na privatno vlasništvo. S obzirom na bolna sjećanja tijekom ratnih stradanja i protjerivanja stotina tisuća građana BiH, Komisija izražava utemeljenu bojazan da bi nastavak dosadašnjeg načina provedbe spomenutog entitetskog Zakona mogao biti završni čin – za budućnost naše zemlje – fatalnog „etničkog čišćenja“ i definitivnog iskorjenjivanja mnogih stanovnika Bosne i Hercegovine“, zaključak je Komisije Iustitia et pax.

Posebno ističu da je ovaj Zakon nepravedan te protivan i Ustavu BiH i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima jer se imovina države BiH nastoji utvrđivanjem faktičkog stanja upisati na entitet Republika Srpska prije nego se donese zakon o državnoj imovini na razini cijele BiH.

„Njime su najviše pogođeni brojni građani BiH koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, svoju imovinu i svoju domovinu. Žalosna je činjenica da ovakav način otuđenja privatne imovine do sada prolazi „ispod radara“ gotovo svih relevantnih političkih i društvenih institucija u BiH kao i bez odlučne i učinkovite reakcije međunarodnih predstavnika u našoj zemlji. Komisije Iustitia et pax BK BiH,u ime vlastite vjerodostojnosti i u ime obrane i promoviranja svih temeljnih ljudskih prava, poziva sve domaće i međunarodne političke strukture i institucije u našoj zemlji da se počnu zauzetije zanimati za postojanje navedenoga entitetskog Zakona te porade na ispravljanju dosadašnjih nepravdi i sprječavanju novih“, apeliraju iz Komisije.

Klub Hrvata pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Također, i Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a od 4. prosinca 2019. godine donio je odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog interesa na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na svojoj redovitoj sjednici, 28. studenog 2019.

Riječ je o Zakonu kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta dodijeljenoga srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj Crkvi u ovoj zemlji.

Provedbom ovoga Zakona bila bi trajno oteta imovine koju su otuđile državne vlasti između dva Svjetska rata pa sve do 1955. godine.

Komisija se slaže s obrazloženjem Kluba Hrvata da je dotični Zakon „protivan temeljnim pravnim načelima i normama i tekovinama međunarodnog i domaćeg prava“.

Slaže se sa zahtjevom Kluba Hrvata da je potrebno što prije donijeti „Zakon kojim će se urediti pravo vlasnika zemljišta na način da im se omogući naturalna restitucija ili adekvatno novčano obeštećenje“.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing