Apel za pomoć obitelji Andričić

Apel za pomoć obitelji Andričić

Obitelj Andričić snalazi se kako može, ali je na izmaku snaga. Hrabra majka Anđelka (53) je rodom iz sela Gmići u općini Prozor-Rama djevojački Đođo, neumorno i nadljudskim snagama brine za svoje troje djece – Markicu koji boluje od cerebralne paralize i njegove dvije sestre, od kojih je jedna redovita studentica na Hrvatskim studijima, a druga vrlo dobra učenica koja pohađa osmi razred osnovne škole.

O ovom smo slučaju pisali već nekoliko puta. Naime, ovo nije prvi put da se obitelj Andričić spominje u medijima. Gospođa Anđelka već je bila primorana tražiti pomoć 2012. godine.

PROČITAJTE VIŠE:

Razlog – siromaštvo, bijeda i neimaština. S obitelji je tada živjela u zagrebačkom Zapruđu, u stančiću od svega 29 metara kvadratnih, koji nije bio primjeren za život. Gradonačelnik joj je nakon toga osobno uručio ključeve za novi stan u Jelkovcu, gdje od tada boravi s djecom, kako je navedeno na Facebook stranici Per aspera ad astra.

Markica sad već mjesecima ima otvorene dekubitalne rane koje su nastale zbog čestih boravaka u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević uslijed infekcije mokraćnog mjehura koja se pojavila 2014. godine. Liječnici u Zagrebu preporučili su rezanje obje noge u kuku na što ni Markica ni majka nisu pristali.

U lipnju ove godine obratili su se liječnicima u Njemačkoj, a zatim i u Austriji. Liječnici su pristali na operaciju. No, kako majka Anđelka kaže, na traženje objašnjenja u nadležnim bolnicama gdje je Markica hospitaliziran nije naišla na ikakvo razumijevanje.

“Vodim bitku od petog mjeseca. Doktor me zastrašio, obratila sam se 5. lipnja i predsjednici koja je samo proslijedila molbu ministru Kujundžiću, a koji se nije nijednom oglasio. Na njegov odgovor čekamo od 28. lipnja ove godine”, očajno nam govori majka Anđelka.

FOTO: (Proslijeđeno pismo Ureda predsjednice upućeno ministru Kujundžiću / Anđelka Andričić)

Apel za pomoć uputila je i premijeru Andreju Plenkoviću:

Poštovani predsjedniče Vlade, majka Markice Andričić bori se već godinama s bolešću sina s propustima liječnika i propustima osoblja. Došlo je do toga da se mom sinu režu noge do kukova. Tražila sam i pronalazila spas za svog sina i ima ga u inozemstvu.

Zato Vam šaljem ovu priču o mom sinu, molim Vas pomozite mom sinu Markici jer je i moj sin zaslužio živjeti. Dokumentaciju sam predala u Margaretsku za liječenje u inozemstvo, dobila sam odgovor u kojem traže da u KBC dubravi napiše specijalista za liječenje u inozemstvu, a to mi neće nitko učiniti. Kucam na sva moguća vrata, svi me odbijaju, zdravlje mog sina je jako narušeno. Molim Vas, ja majka Anđelka molim Vas kao dragog, moj mi sin sve znači u životu. Dajte pomozite hitno jer i moj sin ima pravo na život u nadi i vjeri. Vjerujem da ćete pozitivno odgovoriti jer imate plemenitu dušu i veliko srce“, stoji u emotivnom apelu majke upućenog premijeru.

FOTO: (Anđelkin apel premijeru Plenkoviću, screenshot, 11. prosinca 2017. / Anđelka Andričić)

Nažalost, zavladao je sveopći muk.

“Od ovog svibnja obraćala sam se svim državnim ustanovama, ali su se svi oglušili. Jako sam razočarana, pa zar toliku patnju mora moj sin prolaziti? Volim svog sina, spremna sam dati život za njega, on je moj život i ima pravo na život”, govori Anđelka pa nastavlja:

“Predala sam svu njegovu dokumentaciju u HZZO i odbili su me jer je dogovor ‘bolnica s bolnicom’, a u međuvremenu moje dijete ispašta. Ovo ‘loptanje’ već godinama traje, na rubu sam.”

HZZO nam je odgovorio na upit u čemu je, primjerice, bila greška gđe Anđelke Andričić pri podnošenju zahtjeva s prijedlogom za upućivanje na liječenje u inozemstvu s obzirom da je isti  bio odbijen zbog, kako piše, “što nije podnijela zahtjev s prijedlogom na propisani način”.

Također nas je zanimalo u kojem slučaju se može odbiti dati drugo mišljenje s obzirom na to da obitelj nije dobila preporuke za dalje od nadležnih liječnika kao ni od HZZO-a.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Vezano za upit niže bitno je istaknuti sljedeće. 

Gospođa Anđelka Andričić obratila se prvotno Ministarstvu zdravstva vezano za pomoć u ostvarivanju prava na liječenje njezinoga sina Markice u inozemstvu.
Kako je riječ o postupku koji je u nadležnosti HZZO-a Ministarstvo je predmetni upit proslijedilo nama 24.5.2017.na nadležno postupanje. Kako je vidljivo iz privitka gospođi Andričić odgovor je poslan 26.5.2017. putem e-maila te u istome sadržana detaljna uputa o načinu pokretanja postupka za upućivanjem na liječenjem u inozemstvo osiguranih osoba Zavoda a sve sukladno pozitivnim zakonskim propisima u RH. Uz taj odgovor gospođi Andričić je poslana i tiskanica Zahtjeva i prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo.

Dana 23.11.2017. u Direkciji Zavoda zaprimljena je neispunjena tiskanica Zahtjeva i prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koju je u ime osigurane osobe Markice Andričića potpisala gđa Anđelka Keleković Celjak.

Dana 28.11.2017. godine Direkcija Zavoda uputila je dopis gđi Anđelki Keleković Celjak na ostavljenu adresu u kojem je dano ponovno pojašnjenje da Zavod postupak upućivanja na liječenje u inozemstvo osiguranih osoba provodi u skladu sa zakonskim i podzakonskim propsiama a oni u konkretnom slučaju pretpostavljaju da specijalist odgovarajuće specijalnosti iz ugovorne zdravstvene ustanove daje prijedlog na istoj tiskanici koji mora biti stručno-medicinski argumentiran kako bi Zavod po istome mogao postupati.

U naknadnom obraćanju stranke putem e-maila Glasnogovorništvu Zavoda saznaje se da stranka nije uspjela ishoditi prijedlog za svoga sina jer joj ga specijalist koji liječi njezinog sina ne želi dati. U tom smislu dali smo odgovor Glasnogovorništvu Zavoda da Zavod ( niti Služba koja provodi postupke ino upućivanja) nema mehanizme kojima može utjecati na stručno-medicinske procjene specijalista o tome treba li osigurane osobe uputiti na liječenje u inozemstvo ili ne. Drugim riječima Zavod kao osiguravajuća kuća ima ovlasti provoditi propisanu proceduru upućivanja na liječenje u inozemstvo onda kada su za to ostvareni svi propisani uvjeti dok je u konkretnom slučaju izostao ključan preduvjet a to je preporuka specijalista za konkretnim ino liječenjem. 

U tom smislu javnost mora biti informirana da Zavod ne može indicirati liječenje pojedinoj osiguranoj osobi Zavoda jer je isto u nadležnosti liječnika i medicinske struke dok je uloga Zavoda osigurati (podmiriti trošak) onog liječenja za koju indikaciju postavi nadležni specijalist (odnosi se i na slučajeve ino upućivanja) i to u slučaju kada je riječ o pravu iz obveznog zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod.

S poštovanjem
Marija Božikov, dipl. iur.
Rukovoditeljica Službe za poslove upravnog postupka
“.

Jednako tako gospođi Anđelki i njenoj obitelji nisu ponudili nikakvo rješenje.

Upit smo poslali i Ministarstvu zdravstva u kojemu nas zanima zašto se ministar Kujundžić ili druga odgovorna osoba nije oglasila oko ovog slučaja koji traje barem pet godina. Odgovor zasad još nije stigao.

Najgore je, kaže, što je pomalo izgubila vjeru u dobre ljude jer se oni, koji bi se najviše trebali brinuti, ‘loptaju’ bolesnom djecom. U razgovoru nam je kazala kako je kontaktirala i Hrvate u Njemačkoj i Austriji, ali da su je mnogi optužili da – laže.

Pa kud sreće da lažem i da mi je sin zdrav, da može zdrav dočekati Božić, da ga mogu zagrliti”, u suzama nam govori majka.

Odlučni da se ova priča nekako završi sretno po Markicu i njegovu obitelj, ažurno ćemo pratiti razvoj slučaja s obzirom na to da se ovakvi slučajevi redovito ignoriraju.

Bogati Advent, Zagreb pršti od blještavila, a negdje na drugoj strani nemoćni ljudi čekaju da ih netko čuje u žamoru indiferentnosti.

 

Financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na račun:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475.

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić; 098/ 958 47 22.

Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar