Apel svim razinama vlasti u FBiH za pomoć pčelarima

Apel svim razinama vlasti u FBiH za pomoć pčelarima

Iz Saveza pčelara “Kadulja” iz Ljubuškog upućen je apel svim relevantnim institucijama vlasti u Federaciji BiH, kako na županijskim tako i općinskim razinama. Pčelari u Prozor-Rami susreću se s upravo istim problemima. Općina Prozor-Rama je u proteklom periodu osigurala određena sredstva za pčelare koja će svakako biti od pomoći, ali pčelarska zajednica se nada dugoročnijem i sustavnijem rješenju problema.

Apel pčelara iz ljubuškog kraja donosimo u cijelosti:

Svjedoci smo vremenskih nepogoda koje prate pčelarstvo zadnjih nekoliko godina, a sve je kulminiralo ove godine te možemo, nažalost, govoriti o dugoročnoj katastrofi s nesagledivim posljedicama za pčelarstvo, a samim time i za poljoprivredno gospodarstvo.Ova katastrofalno sušna godina, možda i najteža u povijesti, osim što je donijela uobičajeno vrela i sušna ljeta u Hercegovini, pogodila je i planinske predjele kao zadnje destinacije selećeg pčelarstva. Postotak zimskih gubitaka od uobičajenih oko 10 posto, zadnjih se godina popeo na 30 posto.

Višemjesečna suša i ekstremno visoke temperature dovele su do toga da su u jako kratkom roku potpuno osušene sve medonosne biljke i zelena flora, tako da su pčele ostale bez cvjetova u prirodi kao jedinog izvora peludne hrane. Pčelari su primorani prihranjivati pčele više puta, kako bi uopće opstale na životu. To im donosigoleme troškove, pogotovo selećim pčelarima i pčelarima s većim pčelinjacima.

Pčele su glavni oprašivači preko 75 posto biljnih kultura koje sudjeluju u čovjekovoj prehrani te njihov doprinos gospodarstvu izniman i nezamjenjiv.

Stoga, obraćamo se svim relevantnim institucijama vlasti na općinskim i županijskim razinama te na federalnoj razini, da se pčele spase od masovnog ugibanja od gladi koju je uzrokovala višemjesečna ekstremna suša s ekstremno visokim temperaturama.

Apeliramo za pomoć pčelarima u vidu prihrane i medikamenata.

 

S poštovanjem,

Predsjednik Saveza pčelara Kadulja

Dobro Zovko

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar