Apokaliptični prizori: Uragan ”usisao” more

Apokaliptični prizori: Uragan ”usisao” more

Uragan Irma toliko je snažan da je ”usisao” more s plaža na Bahamima. Angela Fritz, urednica rubrike Vremenska prognoza u Washington Postu, potvrdila je da se taj fenomen događa za vrijeme izrazito moćnih uragana, poput Irme. ”Oluja je toliko jaka da zapravo može promijeniti oblik oceana”, rekla je Fritz.

Tviteraš @Piznack, jedan od brojnih koji su podijelili začuđujuću scenu na društvenim mrežama, poručio je da se s obitelji nalazi na Bahamima, gdje svjedoče kako je Irma usisala more. ‘Doslovno nema mora. Plaža i ocean su nestali’, tvitao je, prenosi Tportal.hr.

 

Angela Fritz objašnjava da je uragan Irma toliko snažan, a njegov tlak toliko nizak, da usisava vodu iz svoje okoline u svoju jezgru.

”U središtu oluje, gdje je tlak izrazito nizak, voda se kreće prema gore. Niski tlak zapravo služi poput uvlačnog mehanizma, a kad je tlak zaista nizak, to može izmijeniti površinu oceana”, kaže Fritz, prenosi Huffington Post.

Wayne Neely, državni prognostičar sa Bahama, upozorio je stanovnike Long Islanda i Exume, gdje su detektirani ”nestanci’ mora s plaža, da budu oprezni dok se ocean vraća u svoj prvotni oblik.

”Potrebno je biti oprezan jer se voda često vraća još naglije”, napisao je Neely na Facebooku.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar