Apsolutno rekordan broj zaraženih – 140, ali BiH uči živjeti s koronom

Apsolutno rekordan broj zaraženih – 140, ali BiH uči živjeti s koronom

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 853 uzorka, od kojih je 87 pozitivno na COVID-19. U istom periodu u Republici Srpskoj testirano je 386 laboratorijskih uzoraka i pozitivna su 53 rezultata, potvrđeno je iz entitetskih savoda za javno zdravstvo. Ovo je do sada apsolutni rekord u broju zaraženih za jedan dan i pokazuje da se BiH privikava na život s koronom.

Podsjetimo, 31. svibnja prestalo je vrijediti proglašeno stanje nesreće u Federaciji zbog pandemije koronavirusa, kada se život odvijao u potpunom ili vrlo rigoroznom lockdown – na snazi je bio policijski sat, ugostiteljski objekti bili su zatvoreni, stariji od 65 godina i mlađi od 18 imali su zabranu kretanja, zatvorene su bile i granice, itd.,  Epilog ovog “zaključavanja” cjelokupnog života je gubitak posla i primanja za više od 30.000 osoba, smanjeni prihodi, ozbiljne psihološke posljedice karantene kod značajnog broja osoba, snažniji nastavak siromašenja građana, itd.

Sada, kada BiH  posljednjih dana bilježi rekordne brojke novozaraženih, čini se da, za razliku od prije nekoliko mjeseci kada su prevladavali strah i panika te nakon nevjerojatnog opuštanja nakon prestanka stanja nesreće, puno bolje i odgovornije prihvaćamo život s koronavirusom, shvaćajući da zaštitne maske, oprez i fizička distanca postaju dijelom načina življenja.

Novau nadu pružaju i sve glasnije informacije stručnjaka o slabljenu virusa, kao i da većina zaraženih nema teže simptome.

Korona-statistika od 26. lipnja 2020.

U Federaciji su novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i sarajevskoj županiji.

U Zapadnohercegovačkoj županiji ovo je prvi registrirani slučaj nakon više od mjesec dana od proglašenja corona-free županije.

U RS-u su po 10 osoba je iz Banja Luke i Lubinja, osam iz Vlasenice, šest iz Zvornika, pet iz Bratunca, po tri iz Čelinca i Doboja, dvije iz Kozarske Dubice i po jedna iz Modriče, Pala, Ugljevika, Srebrenice, Kostajnice i Nevesinja.

U Federaciji BiH do sada je testirano 51 668 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1819 osoba, a u RS-u je ukupno testirano 35.684 osoba i potvrđeno je 2.090 slučajeva.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1.022 pacijenta, dok je trenutno aktivno 745 slučajeva pozitivnih na COVID-19, dok je u RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno 2.061 osoba, a nadzor je završen kod njih 36.571.

Potvrđena su 52 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 34 osoba je muškog spola (65.38%) i 18 ženskog spola (34.62%), a što se tiče starosne strukture, 34 preminula pacijenta (65.39%) su imala više od 65 godina. U RS-u je sa koronavirusom preminulo 121 osoba.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar