Arheolozi otkrili vrata iz vremena kralja Davida

Arheolozi otkrili vrata iz vremena kralja Davida

Nakon više od tri desetljeća kopanja na Golanskoj visoravni, arheološki tim je otkrio drevna gradska vrata koja datiraju između 10. i 11. stoljeća prije Krista…

Ovim datiranjem utvrđeno je kako su vrata ondje bila i tijekom vladavine kralja Davida, a istraživači se nadaju kako će to omogućiti novi uvid u njegovu vladavinu.

Iskapanje se odvijalo na mjestu gdje se vjeruje da se nalazio drevni grad Bethsaida. Novootkrivena vrata nisu daleko od drevnoga gradskog zida koji je tim otkrio prošle godine i oprezno identificirao kao vrata biblijskoga grada Sera.

Profesor Rami Arav sa Sveučilišta u Nebraski, glavni arheolog koji nadzire iskapanja, kazao je za Jerusalem Post: „Nema mnogo vrata iz glavnih gradova u ovoj zemlji iz tog razdoblja. Bethsaida je ime grada za vrijeme Drugog hrama, ali za vrijeme Prvog hrama bio je grad Ser“ – baš kako navodi Jošua u svojoj knjizi: ‘Utvrđeni gradovi bijahu Hasidimi, Ser, Hamat, Rakat, Kineret’ (Jš 19,35).“

Dodao je kako imaju nekoliko istraživanja prije objavljivanja svih svojih nalaza, ali je otkrio da su pronašli ploču od kamena s reljefom koji nosi sliku boga mjeseca. Prisutnost takva idola ukazuje na to kako naselje nije bilo izraelsko kraljevstvo, nego prije aramejsko. Dvije od tih kamenih ploča pronađene su na ovomu mjestu.

Iako nije otkrivao detalje, rekao je kako daljnji nalazi u gradu ukazuju na to da su izraelskim kraljevstvom najvjerojatnije vladale poglavice velikih plemena, a ne samo kraljevi poput Salomona i Davida.

Naime, vjeruje se kako postoji sedam kraljevstava koja su vladala drevnim Izraelom, ali oni o njima nisu imali dovoljno dokaza. Profesor je objasnio da je to zbog toga što su kapiteli uništeni, a novi su izgrađeni na istim mjestima. Pojasnio je kako je arheolozima teško dobiti dozvolu da bi istraživali mjesta koja danas drže moderni gradovi.

Arav je naznačio kako je to dio toga zašto je Bethsaida toliko važna: „Bethsaida je jedinstven primjer glavnog grada iz 11. – 8. stoljeća prije Krista koji je dostupan za arheološka istraživanja jer nije bilo smetnji na ovom mjestu.“

Time je poručio kako namjerava nastaviti iskapanja u nadi da će pratiti povijest grada od Davida do Rimskog Carstva.

KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar