Arheolozi u Engleskoj pronašli 40 drevnih kostura s lubanjama između nogu

Arheolozi u Engleskoj pronašli 40 drevnih kostura s lubanjama između nogu

Engleski arheolozi su na kasnorimskom groblju među 425 tijela pronašli oko 40 obezglavljenih kostura. Otkrili su ih na gradilištu više milijardi funti vrijedne brze željezničke veze koja je trenutno u izgradnji, piše Index.hr.

Oko 10% tijela pronađenih u Buckinghamshireu bilo je obezglavljeno, a mnoga od njih su bila pokopana s glavama između nogu ili uz stopala. Arheolozi smatraju da se vjerojatno radilo o zločincima ili izopćenicima, iako je odrubljivanje glave bilo “normalan, mada ne tako čest, pogrebni obred” tijekom kasnog rimskog razdoblja.

Nađene kovanice, broševi, žlice

Znanstvenici namjeravaju tijekom sljedećih nekoliko godina proučavati ekshumirane kosture kako bi što više saznali o kontekstu ukopa, ali i načinu života, prehrani i vjerovanjima rimske civilizacije, piše Business Insider.

Na lokalitetu je pronađeno i preko 1200 kovanica, zajedno s nekoliko olovnih utega koji ukazuju na to da se radilo o području gdje se odvijala trgovina. Iskopani su i neki kućni predmeti; poput žlica, pribadača i broševa, ali i kocke i zvona za igre koji upućuju na to da su se tu odvijali kockanje i vjerske aktivnosti.

Rimljani su vladali Britanijom od 43. do 410. godine. Fleet Marston spada u jedno od stotinu arheoloških nalazišta koja su otkopana od 2018. godine tijekom gradnje HS2 linije od Londona do Birminghama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar