Armenski vinari oživljavaju tradiciju „Noina vina“

Armenski vinari oživljavaju tradiciju „Noina vina“

Vinogradi se pojavljuju po cijeloj armenskoj visoravni nastavljajući tisućljetnu tradiciju vina koju je, navodno, pokrenuo nitko drugi doli sam Noa.

Kad je veliki potop oslabio i Noa svojom korabljom prispio uz tlo onoga što mnogi vjeruju da je planina Ararat, stari brodograditelj se iskrcao i, kako donosi Knjiga Izlaska (9,20-23), počeo saditi vinograde, piti vino, pa se i napio…

Budući da se prije toga nisu spominjala alkoholna pića, otkriće fermentacije pripisalo se Noi, pa su takva pića postala poznata kao „Noino vino“.

Vrlo malo se zna o njegovu vinogradarstvu, osim nekoliko redaka u Knjizi Postanka, ali sada, zahvaljujući timu američkih i armenskih arheologa, znamo kako je regija oko Noina mjesta za pristajanje bila iskorištena za vinograde još prije 6 100 godina.

Tako je 2007. otkrivena špilja Areni-1 gdje je pronađen bazen od oko 1,2 metara od tvrdo nabijene gline, u kojem su pak bile ukopane velike glinene posude ili karasi, korištene u procesu fermentacije vina.

Iz tragova soka od grožđa u posudama tim je utvrdio kako to doista može biti najstariji primjer namjernog postupka fermentacije.

Na tom su mjestu također otkrivena sjemena, stabljike i stanice grožđa koje istraživači proučavaju kako bi vidjeli mogu li se revitalizirati i vratiti. Taj soj, nazvan po ovom području, je tako stara kultivarica da nema poznatih predaka.

Zorik Gharibian iz Zorah vinarije trenutno radi upravo s areni sojevima pokušavajući oživjeti drevni proces fermentacije i iskoristiti ono malo karasa koje je uspio prikupiti.

Umjetnost izrade drevnih karasa je zaboravljena, ali postoje sačuvani dijelovi iz 19. stoljeća koje je mogao nabaviti. Njegova žena planira otvoriti školu koja će ljude naučiti ponovno praviti ove drevne bačve.

Gharibian se nada kako će za sada zadržati svoju operaciju i proizvoditi oko 100 000 boca godišnje, ali postoje i drugi vinogradi koji proizvode drevne sorte vina koje se mogu pratiti daleko u povijesti Armenije.

Iako su ove operacije još uvijek sasvim nove, i potrebno je mnogo godina kako bi vinogradar došao do svoje vlastite proizvodnje, moguće je da ćemo se uskoro moći okupiti i podijeliti piće koje nije daleko od onoga što je Noa stvorio u godinama nakon potopa.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar