Asirac otpušten s posla u Švedskoj jer je odbio skinuti svoj križ

Asirac otpušten s posla u Švedskoj jer je odbio skinuti svoj križ

Asirski kršćanin izgubio je posao nakon što je odbio naredbu poslodavca da, zbog navodne zabrinutosti za sigurnost, skine svoj križ.

George Tannouri, 28-godišnji Asirac, radio je tri mjeseca u skladištu Zalando, kojega vodi tvrtka Ingram Micro, a smješten je u Kungsängenu, sjeverno od Stockholma, kada je od njega zatraženo da skine ogrlicu s križem koju je nosio ispod majice.

Kada je odbio rečeno mu je da napusti radno mjesto te mu je zbog toga propalo probno razdoblje izvijestile su novine Världen Idag.

Prema vlastitom priznanju, osjećao sa poniženim.

„Naš je asirski narod prošao toliko toga u povijesti, te smo došli u Švedsku i što smo imamo ovdje?“, retorički je upitao Tannouri.

Naglasio je da mnogi uposlenici smiju nositi hidžab, što je očito religiozna odjeća. Suprotno tomu, njemu kao kršćaninu zabranjeno je nošenje križa. Nije se složio s opaskom da to predstavlja sigurnosni rizik. Umjesto toga, u svemu ovomu prepoznaje slučaj vjerske diskriminacije i primjer kako se u Švedskoj loše postupa s kršćanima.

„Umoran sam od toga kako su kršćani tretirani u Švedskoj. Uredu je udarati na našu religiju, a na druge nije“, kazao je.

Tvrtka Ingram Micro je „pojasnila“ da iz sigurnosnih razloga njihovi zaposlenici ne smiju nositi nikakav nakit, pribor i druge metalne predmete unutar skladišta. Suprotno tomu, hidžab dobiva prolaz.

„To se računa kao odjeća i ne smatra se rizikom sve dok ništa ne visi“, rekla je za Världen idag glasnogovornica tvrtke Lisa Valinder Olsson. Prema njezinim riječima, cilj je smanjiti sve rizike koji mogu dovesti do ozljeda, jer zaposlenici rade na strojevima i trakama koji su stalno u pokretu.

George Tannouri je istaknuo da križ za njega ne spada u nakit nego je dio njegove vjere. „Imam isto pravo nositi križ kao što drugi nose hidžab“, dodao je.

Godine 2019. skladište Zalando u Kungsängenu došlo je na udar javnosti kad su novine Aftonbladet izvijestile o uposlenicima koji su svjedočili o rasizmu, prijetnjama menadžera i autoritarnom nadzoru.

Asirci su etnička skupina autohtona u nekoliko zemalja Bliskog istoka i Levanta. Neki se samoidentificiraju kao Sirijci, Kaldejci ili Aramejci. Švedska ima jednu od najvećih europskih dijaspora Asiraca s oko 120 000 članova. Većina njih pripada Sirijskoj Ortodoksnoj Crkvi.

Od Iračkog rata 2003., Irak je izgubio više od milijun prijeratne populacije od 1,5 milijuna Asiraca. Europski je parlament 2016. priznao pokolj asirske zajednice i drugih etničkih skupina koje je počinio Daeš (Islamska država) kao genocid.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar