Austrijski list Der Standard: Prijetnje stvaranjem trećeg entiteta idu na ruku interesima Rusije

Austrijski list Der Standard: Prijetnje stvaranjem trećeg entiteta idu na ruku interesima Rusije

Prijetnje, kako ih se naziva, “hrvatskih nacionalista”, teritorijalnom reorganizacijom BiH stara su priča koja se iznova ponavlja a, prema ocjeni stručnjaka, upravo takav narativ ide na ruku interesima Rusije, navodi austrijski list Der Standard čija novinarka Adelheid Wolfl napominje da je još 2001. godine tadašnji Predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, koji je bio i član Predsjedništva BiH, pokušao u državi stvoriti poseban, “hrvatski” dio teritorija, što je suprotno Ustavu.

Zbog toga ga je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch razriješio svih funkcija

“HDZ BiH je 2001. godine, kao i sada, tvrdio da je Izborni zakon nepravedan BiH. I tada, kao i sada, prijetili su bojkotom nakon izbora ili stvaranjem trećeg dijela države, koji se u ratu zvao Herceg-Bosna“, navodi autorica teksta i dodaje je da upravo stoga 2001. godine međunarodna zajednica počela istraživati “financiranje nacionalista”.

Wolfl podsjeća da su u travnju 2001. godine filijale Hercegovačke banke bile pod istragom zbog sumnje na pranje novca, a otkriveno je 50-ak podračuna Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je službeno raspušteno po okončanju rata u BiH.

-HVO je vodio rat u Hercegovini 1993. i 1994. godine protiv Armije BiH. Radilo se o otcjepljenju dijela Hercegovine i njenom pripajanju Hrvatskoj. No, zaštitne snage UN-a SFOR su naišle na veliki otpor tijekom racije u Hercegovačkoj banci, nekoliko službenika SFOR-a je uzeto za taoce u Grudama, a 22 vojnika SFOR-a su lakše povrijeđena. Značajne svote novca ostale su neotkrivene, navodi Wolfl uz podsjetnik da je Jelavić uhićen 2004. godine.

U tekstu se, nadalje, napominje da je Hercegovačka banka utemeljena 1997. godine, među ostalim, i uz učešće Mostarske franjevačke provincije.

“Novac je tekao. Jer i međunarodne donacije za zapadnohercegovačko hodočasničko mjesto Međugorje obrađivane su i preko Hercegovačke banke”, dodaje Wolfl.

Prijetnje stvaranjem trećeg entiteta

Autorica teksta, nadalje, ukazuje da je HDZ BiH proteklih tjedana intenzivirao prijetnje bojkotom institucija ili stvaranjem trećeg entiteta ako se Izborni zakon BiH ne izmijeni u njegovu korist.

Stručnjak za sigurnost Ismet Fatih Čančar smatra da bi međunarodna zajednica, suočena s tim prijetnjama, trebala poručiti da je spremna upotrijebiti ista sredstva za održavanje mira i stabilnosti u BiH kako je to učinila 2001. godine.

“Oni koji izazivaju destabilizaciju moraju odgovarati. Neobuzdane revizionističke snage, podržane vanjskim faktorima, prijete sigurnosti i stabilnosti u zemlji”, ukazao je za Der Standard Čančar, koji se protivi ideji da bi sadašnji visoki predstavnik trebao umiriti HDZ BiH eventualnim izmjenama Izbornog zakona prije izbora zakazanih za 2. listopad.

-Eventualna odluka OHR-a dodatno produbljuje podjele, a dovela bi i do etničke diskriminacije i teritorijalne segregacije. Svako oklijevanje da se odlučno osudi politiku etničke segregacije potiče secesionizam, kao što se to dešavalo 1990-ih uz podršku Beograda i Zagreba, upozorava on.

Utjecaj Rusije

Čančar smatra da bi Rusiji bilo posebno od koristi ako bi se etničku rascjepkanost dodatno produbilo i kada bi se donošenje odluka “monopoliziralo” jačanjem pozicije HDZ-a BiH. Ukazao je i da ekstremno nacionalistički SNSD Milorada Dodika već ima svojevrstan monopol u RS-u i cijeni da bi predloženom izmjenom Izbornog zakona BiH donošenje odluka bilo predano u ruke dvije stranke, HDZ-a BiH i SNSD-a, što bi onemogućilo bilo kakav napredak zemlje na putu ka EU.

“Drugim riječima, onaj utjecaj koji Rusija već ima u RS-u kod Dodika, sada bi se umnožio na dodatnom frontu s HDZ-om na prostoru FBiH”, zaključio je on.

Prebacivanje fronta u BiH

Dekan Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo također upozorava na sve veći utjecaj Rusije u BiH kroz SNSD i HDZ BiH.

“Obje stranke dijele interes Rusije da se zemlju prikaže kao nefunkcionalnu kako bi se pregovaralo o novoj raspodjeli moći i teritorija, izjavio je on za Der Standard i pojasnio da bi se time zemlju zadržalo dalje od procesa euroatlantskih integracija, dok bi Rusija mogla manipulirati, kontrolirati i eskalirati zamrznuti konflikt u BiH ako rusko rukovodstvo odluči pomjeriti front protiv liberalne međunarodne zajednice na BiH”, dodao je.

Autorica teksta zaključuje da trenutno liberalna međunarodna zajednica, posebno visoki predstavnik, SAD i Velika Britanija, igraju na ruku Rusiji svojom snažnom podrškom izmjeni Izbornog zakona, otvarajući prostor za veći utjecaj Moskve, ali i drugih neliberalnih snaga, poput Mađarske.

/Izvor: Dnevni.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar