Autor iz Rame na granici “olakšan” za 4500 kuna i 69 knjiga

Autor iz Rame na granici “olakšan” za 4500 kuna i 69 knjiga

Pero Rotim, autor knjiga “Kad srce progovori” i “Vrijeme, moj dar za tebe” nedavno je pozvan u svoj rodni kraj Prozor-Ramu, kako bi promovirao svoj književni rad, a knjige je po završetku promocije poklonio, a sredstva od prodanih darovao udruzi za osobe s invaliditetom.

Po povratku iz Bosne Hercegovine ostatak knjiga mu je zaplijenjen te za iste platio novčanu kaznu u iznosu od 4500 kuna ili gotovo 600 eura.

Na sve tiskane knjige je uredno plaćen porez te vlasnik knjiga smatra da se ne radi o bilo kakvom švercu i krijumčarenju kako je naveo carinik

Ovaj slučaj dogodio se jučer, 10. prosinca 2022. godine, na graničnom prijelazu Gradiška na ulazu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Autor je u prtljažniku prevozio vlastitih 69 knjiga, a prije samo tri dana s još dvoje suputnika je kroz taj isti granični prijelaz ušao u Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik nije htio potpisati dokument u kojem se navodi da knjige nisu prijavljene na granici, jer nije ni stigao. Carinik mu je već kazao da otvori prtljažnik, a Rotim je kazao da ima tri flaše rakije i 6 tegli meda na koje ima pravo računajući na broj osoba u vozilu.

“Pregledavanjem prtljažnika pronađene su knjige koje su cariniku zapele za oči te kao takve pokupio i odnio u carinarnicu. Carinik nije dopuštao nikakvo objašnjenje, kao ni navodna šefica koja bez imalo razumijevanja to proglašava krivičnim djelom”, navodi Rotim koji je kaznu kao vlasnik i autor knjiga morao platiti na licu mjesta.

Nakon toga su mu vraćeni dokumenti te je mogao nastaviti svoj put olakšan za 4500 kuna i 69 knjiga za koje je autor, i sam vlasnik, zabrinut jer ne želi da njegov trud završi u smeću.

Pero Rotim promovirao “Vrijeme, moj dar za tebe” u Domu kulture u Prozoru

Rotim je Hrvat rođen u BiH, jedno vrijeme je živio u Hrvatskoj, a od 1990. godine nastanjen je u Austriji, čije dokumente posjeduje.

Postao je članom “Hrvatske izvandomovinske lirike” te se bavi pisanjem domoljube, duhovne i ljubavne poezije. Knjige koje su se nalazile u prtljažniku, njih dvadeset i nešto, tiskane su 2022. u Hrvatskoj, a nakladnik je upravo “Hrvatska izvandomovinska lirika” koja je registrirana u Vinkovcima. Ostatak knjiga tiskan je u Bosni i Hercegovini 2020. godine, a nakladnik je “Naša ognjišta”.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing