• Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan
  • Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan

Baka DARKA JURČIĆ proslavila 100. rođendan

U okruženju svoje obitelji 27. listopada 2018. godine baka Darka Jurčić proslavila je 100. rođendan kao najstarija je u župi Uzdol i ramskom kraju. Zbog svojih godina Darka je trenutno kod obitelji u Zagrebu.  Svoj rođendan je proslavila svetom misom zahvalnicom i svečanom večerom za obiteljskim stolom sesvetskom hotelu Martini.

Svetu misu zahvalnicu u crkvi sv. Ante u Sesvetskim Selima služio je daljnji nećak don Pavo Crnjac, a pjevao je sastav Tobija koje vodi Ivo Franjić iz župe sv. Križa na Sigetu.

U pozdravu i homiliji don Pavo je istakao da je baka Darka proživjela tri svjetska rata, da je nadživjela osam papa i 15 župnika župe Uzdol. Život je primila kao jedan dar Božji koji je darovala desetero djece, a posljednje je rodila u 43 godini života, od kojih su još žive četiri kćeri. U svim nevoljama života imala je jaku vjeru u Boga i majku Božju kojoj se svakodnevno moli u svetoj krunici.

Pročitao je pismo i čestitku kardinala Josipa Bozanića koji je pohvaljuje što je bila otvorena životu i vjerna Bogu, crkvi i obitelji. Podizala je obitelj ne na temeljima ljudske mudrosti već snage Božje. Poslije svete mise bila je svečana obiteljska večera u hotelu Martini. Među gostima bio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je  donio buket cvijeća: čestitku Darki kao građanki grada Zagreba. Praunuka Mila Grabovac iznijela je kratak životopis svoje bake Darke uz mnogo iskrenih želja koje je pokazala u prelijepo uređenom obiteljskom stablu u čijim su korijenima Ivo i Darka Jurčić.

Darka je rođena 26.listopada 1918. U Tribošiću, župa Izbično, koje je upravo godinu prije, tj. 1917. osnovano. Rođena je u obitelji Crnjac Ante i Stane r. Jurilj. Ona je bila najmlađa među dvije sestre Ive i Kate i brata Ivana. Majka Stana i otac Ante, zvan Antić, dali su je krstiti  na Širokom Brijegu i dali joj ime Darinka, od milja Darka,  po svetoj mučenici Dariji iz prvih kršćanskih vremena, a slavi se 25. listopada. Roditelju su je kao malu bebu iznijela u naručju u novi zavičaj u Doline u Donju Vast, u župi Uzdol u Rami. Jednu godinu je stanovala s velikom obitelji djeda Marijana i strine Joze Crnjac, u Dolinama u staroj kući. A 1919. obitelj se mirno razdijelila, a djed Marijan je napravio novu kuću, u Vrtači na  ulazu u zaseok Marići. Poslije djedove smrti 1930. obitelj se ponovo razdijelila na dvoje, u istoj kući na dva ulaza, na Ikiće, po stricu Iki, i na Staniće, po majci Stani.

Darka je odrastala sa svojim dvjema sestrama Ivom i Katom i bratom Ivanom. Najčešće je čuvala ovce i koze s babom Jozom Cigušić. Udala se u 21. godini za Ivu Juričića, zvanog Krešu, na Krančiće. U braku je imala 10 djece. Najstariji Mirko poginuo je u nespretnoj igri s bombom kad je imao 15 godina. Nekoliko je djece umrlo dok su još  bili mali, a kao stariji nedavno su umrli Jakov i Kate.

Otkako je otišla s Krančića, ima 11 godina, živi s obitelji kćeri Danice Miličević u župi Petruševac u Bogdanima na Žitnjaku.

Za ovaj 100. rođendan okupile su se živuće  kćeri Ruže, Ane, Stanojka i Anđe zajedno sa svojim obiteljima. Baka Darka poznaje svoju unučad po imene ima ih 28: 12 muških i 14 ženski. Većina od njih su se udali i oženili te osnovali svoje obitelji tako da od njih ima 38 praunučadi. Baka Darka  ne zna imena sve svoje praunučadi, ali sve ih voli jer su izišli svi iz njezina krila.

Svoje staračke dane živi uz Radio Mariju, koji redovito sluša i uz pomoć toga radija svaki dana moli svetu krunicu, sluša svetu misu i sudjeluje u ostalim pobožnostima. Svoj stoti rođendan proslavila je u okruženju praunučadi, unučadi kćeri i zetova. Zapjevala je najdraže pjesme, i još vitalna, zaigrala kolo iz mladenačkih dana a u kratkom dokumentarnom filmu „Jedno stoljeće života“ prisjetila se svih lijepih i teških događaja. Svi prisutni zaželjeli su joj radostan 100. rođendan i da s pouzdanjem u Boga živi još mnogo ljeta.

 

P. Crnjac

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar