Baka iz Turske i u 71. godini mijenja gume

Baka iz Turske i u 71. godini mijenja gume

Vesile Akin, 71-godišnjakinja iz turskog Sandiklija, odavno ruši stereotipe o podjeli na muške i ženske poslove. Iako je muški posao preuzela iz "potrebe", ni danas ga ne želi napustiti. Vesile Akin posljednjih 35 godina radi kao vulkanizerka.

"Žene trebaju biti doktori, trebaju biti sudije, trebaju biti tužiteljice, a ja sam rekla – neka jedna bude i vulkanizerka", priča Vesile Akin.

Preuzela je sinov posao kada je otišao na služenje vojnog roka. Odlučila je, kaže, ne zatvarati radnju dok se on ne vrati iz vojske. I danas, iako sin vodi posao, prva ustaje i otvara vrata radionice.

"Ona je ta koja otvara radnju i u poslu koji radi ona nam je svima primjer", kazao je njen sin Ali Akin.

Promjena guma njena je specijalnost, ali radi i mnoge druge poslove. Prije se bavila tkanjem tepiha kako bi pomogla obitelji.
"Žene neka se obrazuju, neka rade. Kada radi dvoje u kući, puno je lakše. Puno pozdravljam sve žene i moja poruka im je da se obrazuju i steknu neko zanimanje. Imamo i mi mozak, a ne samo muškarci", poručuje Vesile Akin.

O mirovini ne razmišlja, iako je pola svoga života provela radeći u vulkanizerskoj radnji. I nastavit će, dok je zdravlje služi, kaže, spremno čekajući nove mušterije.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing