Baka rekorderka: Što ova baka kaže za Dan žena

Baka rekorderka: Što ova baka kaže za Dan žena

Ljubica Vuković iz travničkog naselja Brankovac, uz bogato životno iskustvo, jedan je od rekordera središnje Bosne kad je u pitanju broj unuka, praunuka i šukununuka. Ljubica ih, naime, ima – 110!

Ljubica Vuković: Muževi danas bolje paze svoje žene

Vrijeme za ljubav
Imam 40 unučadi, 66 praunučadi i četvero, kako mi to kažemo, bijelih pčela, odnosno šukununučadi – kaže Ljubica.
Ona se za pokojnog Marka udala davne 1949. godine.

Ja sam mislila, kad moj Marko ode, i ja ću brzo, ali eto, produžila sam 28 godina. A nisam se molila Bogu da on ide prvi niti da ja ostanem – počinje priču Ljubica.
Žene danas, veli, mnogo bolje žive, a i muževi ih mnogo bolje paze.

Sad gospodstvo spava, legne kad hoće, ustane kad hoće, a mi smo morali u tri sata ujutro dizati se, ići raditi pa onda kasnije opet drugom ići raditi za dnevnicu. I opet se zadovoljno bilo. Ali, gore je ženama prije bilo, svak’ ti bio tutor, udariti, zagalamiti, a sad, ako udariš, ona ode, neće te ni slušati. U jednu ruku bolje je sad. Muževi bolje paze svoje žene. A ne kao prije, nisu imali vremena niti mrziti ih ni voljeti – kaže baka.
Dodaje, ipak, i kako nije sve idealno s obzirom na to da se, za razliku do prijašnjih vremena, ne rađa toliko djece. Zašto, Ljubica ima odgovor.
Ne rađaju djecu zato što hoće da su svoj gospodar, a ja sam bila svezana za svoju djecu. Eto, zato ne rađaju mnogo djece. Prije se manje imalo, ali se bilo zadovoljno. Danas se sve pogospodilo, a svijet je nezadovoljan – dodaje.
Usprkos svemu, kaže, ne bi mijenjala život s današnjim ženama.

Mnogo se radilo
Ne bih se mijenjala, volim ja svoje odstojanje. Sad se modiraju, hoće ovo, hoće ono… Kod nas je bilo što imaš, otkaš, predeš i obučeš to što si ispreo. Ustaneš iza pola noći da možeš da se nagizdaš, a danas malo parica i nagizdaš se – govori Ljubica.
U njeno doba se, kaže, za Dan žena nije ni znalo.
Kakva slava, nije se ni znalo. Leti, radi, nisi imao kad čestito se ni nedjeljom odmoriti – kaže Ljubica.
Na pitanje što bi ženama poručila za 8. mart, kaže:

”Šta ću im poručit kad su one pametnije nego ja. One idu slaviti, a ja samo čula za 8. mart”.

 

/Izvor: Avaz.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar