Balkan, najveći problem za Trumpa

Balkan, najveći problem za Trumpa

Guardian: Zaboravite Kinu, zemlje bivše Jugoslavije najveći su problem Donalda Trumpa

Foto: Ilustracija

Na Kosovu, u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ponovo se vide znaci povećanih etničkih tenzija, piše “Guardian“ u jednom od glavnih tekstova na svom online izdanju.

“Poznato lice gleda na ulice i trgove balkanskog grada Sjeverna Mitrovica. ’Srbi su bili uz njega sve vrijeme’, piše na sloganu napisanom na engleskom ispod velike fotografije Donalda Trumpa koji gleda na prolaznike“, riječi su u kojima britanski medij počinje tekst.

Kako navode, većina građana u gradu u kojem mahom žive Srbi bi se usuglasila s tim.

Srbi su uglavnom bili oduševljeni Trumpovom pobjedom, ako ništa onda samo zato što je pobijedio suprugu njihovog neprijatelja iz devedestih Billa Clintona koji je predvodio NATO bombardiranju protiv srpskih snaga u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, piše “Guardian“.

Sada, Balkan je još jednom suočen sa krizom. Granice se preispituju, etničke tenzije rastu i zamjena teritorija se opet spominje kao posljednji način na koji se može spriječiti nasilje.

– Zaboravite Kinu i Bliski istok, bivša Jugoslavija bi tek mogla izrasti u Trumpvu prvu pravu vanjskopolitičku glavobolju, ističe “Guardian”.

Prošlog mjeseca izbio je sukob oko vlaka prekrivenog sloganom “Kosovo je Srbija“ napisanom na više jezika, a koji je poslat ka Mitrovici, piše britanski medij ističući da je riječ o najgoroj krizi u regiji u posljednjih nekoliko godina.

– Većinu na Kosovu čine Albanci, oko 90 procenata ukupnog stanovništva. Iako je voz zaustavljen izvan Kosova, NATO članice Hrvatska i Albanija tražile su od Alijanse da promijeni mirovni plan na Kosovu.  Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će sa svojim sinovima lično uzeti oružje ukoliko neko bude prijetio Srbima na Kosovu, navodi “Guardian“.

Šefica administracije u Sjevernoj Mitrovici Adrijana Hodžić vjeruje da sve te tenzije nemaju nikakve veze s građanima.

– Na sjeveru Kosova i dalje postoji nada da će ljudi moći da žive bez straha. Osobno mi je muka i od Prištine i Beograda, žrtve smo političara s visokih pozicija, navodi ona.

Onda je tu Bosna i Hercegovina, navodi „Guardian“.

Granica između dva federalna dijela – srpskog i bošnjačko-hrvatskog – nakon trogodišnjeg rata tijekom devedesetih nikada nije u potpunosti zacijelila, piše Guardian.

Autonomna Republika Srpska redovno prijeti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi prijetili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahtjeva za revizijom odluke Međunarodnog suda o genocidu srpskih snaga tijekom rata.

Tu je i Crna Gora, predmet nevjerovatnih političkih previranja prošle godine kada je vlada tvrdila da su ruske institucije pokušale organizirati državni udar.

Na kraju se Makedonija, najjužnija republika bivše Jugoslavije, bori da formira novu glavu nakon političke krize s etničkim Albancima. Zemlja je dospjela u centar pažnje kada je kongresmen SAD predložio Trumpu da je razbije i podijeli susjedima.

– Makedonija nije zemlja. Žao mi je, ali nije zemlja, rekao je Dana Rorabaher kongresmen koji, kako “Guardian navodi“, redovno brani ruskog predsjednika Vladimira Putina.

-Situacija je katastrofalna, navodi Belgzim Kamberi, etnički Albanac i borac za ljudska prava. Gotovo dvije decenije poslije rata, ovo nije mir. Albansko i srpsko pitanje nije završeno na Balkanu, to je odnos Izreala i Palestine u Evropi.

Kao i uvijek, regija ima problem ne samo s unutrašnjim razmiricama već i zbog inozemnih faktora.

– Evropska unija, pogođena svojim egzistencijalnim problemima, smanjila je ekspanziju na zapadni Balkan. Pristup Trumpove administracije i dalje nije jasan. Rusija za to vrijeme poveća svoju moć u regiji i proširi utjecaj, piše britanski medij.

Ipak, kako navodi, „Kosovo ostaje ključno“.
Autor: The Guardian

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar