Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno, poručila je grčka vlada, nakon što je donijela odluku o kapitalnoj kontroli kojoj je cilj spriječiti urušavanje financijskog sustava zemlje.
"Bankomati neće raditi danas ujutro, ali hoće poslijepodne, no dnevno će građani na bankomatima moći podići najviše 60 eura", kazao je dužnosnik grčke vlade nakon njezine sjednice.

Prema novim mjerama vlade, uvedenim kako bi se spriječio odljev novca iz uzdrmanog grčkog bankarskog sustava, plaćanja putem debitnih i kreditnih kartica, kao i online transakcije bit će dozvoljeno unutar Grčke, ali će plaćanja i transferi na račune u inozemstvu biti zabranjeni, dodao je taj dužnosnik.

Isplate mirovina bit će izuzete od kapitalnih kontrola, a bit će dozvoljeno i podizanje novca na bankomatima s karticama koje su izdale strane banke.

Sve ostale transakcije neće biti dopuštene, dok će poseban odbor moći odobriti bankovne transakcije koje smatra potrebnim za zaštitu javnih ili društvenih interesa, uključujući zdravstvene troškove ili uvoz farmaceutskih proizvoda.
Bankama koje se neće pridržavati novih mjera prijeti kazna od 10 posto iznosa svake transakcije kojom se naruše kontrolne mjere.

Nakon što su krajem prošloga propali pregovori između grčke vlade i njezinih kreditora, vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. srpnja na kojemu bi građani odlučili hoće li prihvatiti uvjete koje eurozona postavlja. Međutim, toj članici prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura, za koji Atena nema novca.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar