Beč dobiva spomenik gastarbajterima, inicijator Savo Ristić želi stvoriti mjesto trajnog sjećanja

Beč dobiva spomenik gastarbajterima, inicijator Savo Ristić želi stvoriti mjesto trajnog sjećanja

Nakon spomenika gastarbajterima u Bosni i Hercegovini, pa i u Prozor-Rami, na red je navodno došla Austrija. Beč bi tako trebao dobiti “Spomenik gastarbajteru” u vrijednosti od 330 tisuća eura.

Kako prenosi austrijski HEUTE pregovori su u tijeku

Inicijator projekta je Savo Ristić. Spomenik gastarbajteru planira već godinama, a prije same realizacije se očekuju razgovori s gradom i sponzorima.

“Osjećaj kao da ste kod kuće” na Südbahnhofu

Kada je riječ o lokaciji na kojoj će spomenik biti postavljen, to bi trebao biti Helmut-Zilk Park, park posvećen bivšem bečkom gradonačelniku, iza glavnog željezničkog kolodvora, poznatiji kao Südbahnhof.

Upravo su tu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća stigli prvi i prijeko potrebni gastarbajteri. Za voditelja projekta Ristića, čiji su roditelji također došli u Beč iz Hrvatske 1960-ih, mjesto je simbolično: “Ako ste poželjeli osjetiti svoju domovinu, došli biste na Südbahnhof susresti i upoznati sunarodnjake”, kazao je u intervjuu za “Wien heute”.

Ristić 50 godina kasnije u Beču želi stvoriti mjesto trajnog sjećanja

“Mislili smo si da bi spomenik bio važan početak priče i sidro koje bi je držalo živom”, kazao je u intervjuu.

No, Ristić kao inicijator projekta ističe kako ne bi trebalo stati samo na spomeniku. Također želi izgraditi edukacijski centar u kojem bi studenti koji posjećuju Beč u sklopu “Austrijskog tjedna” mogli saznati nešto o povijesti gastarbajtera.

Troškovi projekta 330 tisuća eura

Spomenik na Glavnom željezničkom kolodvoru koštat će oko 330.000 eura. Ristić nije krio zadovoljstvo da će u financiranju spomenika sudjelovati na primjer međunarodna organizacija za socijalnu pomoć Volkshilfe, Gospodarska komora ili pak Savez sindikata Austrije.

Projektu je suglasnost dao i ured gradskog vijećnika za integraciju dogradonačelnika Christopha Wiederkehra (Neos). Prema Ristićevim riječima preostali su još završni pregovori s Gradom te vjeruje kako će se posljednji detalji znati u lipnju 2023. godine. Nakon toga slijedi potraga za umjetnicima koji bi izradili idejna rješenja.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing