• Bećirović sa Stoltenbergom: BiH će intenzivirati put prema članstvu u NATO, a Dodik kaže ne
  • Bećirović sa Stoltenbergom: BiH će intenzivirati put prema članstvu u NATO, a Dodik kaže ne

Bećirović sa Stoltenbergom: BiH će intenzivirati put prema članstvu u NATO, a Dodik kaže ne

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je radni sastanak sa generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Briselu, naglasivši da njegova prva posjeta inozemstvu ima simbolični i strateški značaj, uz poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, Bećirović je izrazio opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama koje su usvojene uz puni konsenzus svih političkih aktera, da Bosna i Hercegovina što prije postane članicom NATO-a.

Tijekom sastanka sa generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predložio je novi pristup intenziviranju NATO integracija Bosne i Hercegovine kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se Bosni i Hercegovini mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku.

Potpuno nova geopolitička situacija traži i od NATO-a i od Bosne i Hercegovine da budu brži, efikasniji i konkretniji, jer promjena evropske sigurnosne arhitekture ne trpi više nikakvo odugovlačenje. Naglašeno je da će predstojeći samit NATO-a u Litvi u junu biti prilika da se ukaže na značaj dinamiziranja puta Bosne i Hercegovine u NATO.

Bećirović je još jednom osudio rusku agresiju na Ukrajinu i naglasio važnost iskazivanja solidarnosti sa pravednom borbom ukrajinskog naroda za slobodu

On je ukazao na važnost da sve demokratske zemlje doprinesu, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, odbrani mira, međunarodnog prava i općih demokratskih načela.

Član Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje da se zajedničkim snagama može doći do cilja, a to je stabilna regija i funkcionalna Bosna i Hercegovina, koja će aktivno doprinositi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti.

Najavljeno je da će Bosna i Hercegovina nastaviti aktivnu saradnju sa NATO, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi kako bi se osnažile operativne obrambene sposobnosti. Bećirović je naveo da je Bosna i Hercegovina odlučna da doprinosi međunarodnoj sigurnosti u smislu sudjelovanja u NATO operacijama, što je potvrđeno učešćem u dosadašnjim NATO misijama.

Također, izrazio je zahvalnost generalnom sekretarom NATO-a Jensu Stoltenbergu na podršci i naporima koje zajedno sa saveznicima pruža Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete sjedištu NATO-a Bećirović je uputio poziv Jensu Stoltenbegru da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodik kaže ništa od toga

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik rekao je da je Denis Bećirović bio “u privatnoj posjeti sjedištu NATO saveza u Briselu i sve što je tim povodom izjavio ne predstavlja stav Predsjedništva BiH, već njegov lično.”

“Zabrinjava činjenica što su se čelnici NATO odlučili za ovakav format sastanka, prenebregavajući činjenicu da jedan član Predsjedništva ne može iznositi stavove tog organa, niti predstavljati BiH ako o tome ne postoji dogovor”, naglasio je Dodik za Srnu.

Upitan da prokomentira Bećirovićevu izjavu da je danas u Briselu predložio novi pristupu intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku, Dodik je istakao da BiH ne ide u NATO integracije i da je to dobro poznat stav RS-a.

“Nikakve mape puta o kojima govori Bećirović nisu prošle Predsjedništvo niti mogu proći. Sve dobre vijesti koje iz Brisela šalje bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović vjerojatno su dobre samo njegovim političkim istomišljenicima. To nisu dobre vijesti za BiH, bar ne dok je Republika Srpska unutra”, poručio je predsjednik ovog bh. entiteta.

Bećirović je u Briselu izrazio uvjerenost da se zajedničkim snagama može doći do cilja, a to je stabilna regija i funkcionalna BiH, koja će aktivno doprinositi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti

“Odlučio sam da moja prvi službeni posjet bude upravo ovdje u sjedište NATO-a kako sam i obećao ljudima. Moj posjet Briselu osim simboličkog ima i praktičan značaj. Učinit ću sve što je u mojoj moći da BiH što prije uđe u NATO i Evropsku uniju. To su naši strateški ciljevi”, kazao je Bećirović.

Na njegovu posjetu sjedištu NATO-a reagirao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić (US) koji je još jednom ponovio dobro poznati stav političara iz manjeg bh. entiteta kada je u pitanju budućnost BiH u Sjevernoatlantskom savezu.

“To se ne može učiniti bez suglasnosti srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i Narodne skupštine Republike Srpske”, ponovio je Stevandić.

On je dodao kako je uvjeren da Bećirović zna za ove činjenice, ali da je njegov odlazak u Brisel bez suglasnosti ostalih članova Predsjedništva BiH stvar koja je njemu također poznata i da on “sa ovim želi da se prvo lično dodvorava Briselu i da izaziva krizu unutar BiH”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar