‘Bedževe na mantile i slušalice u ladice’ – Liječnici HNŽ od srijede u štrajku

‘Bedževe na mantile i slušalice u ladice’ – Liječnici HNŽ od srijede u štrajku

”Pozivam sve kolege da stave bedževe na mantile i slušalice u ladice”, tim riječima je Marina Berberović  pozvala liječnike u generalni štrajk koji će u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stupiti od srijede 23. svibnja. 

Ovoga puta, kako je istaknula Berberović nema odustajanja od borbe, koja traje već pola godine, a trajati će sve do okončanja potpisivanja kolektivnog ugovora, kako je i rečeno na izvanrednoj konferenciji Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ.

Po riječima predsjednice tog sindikata Kristine Bevanda, pregovori s Vladom HNŽ propali su i taj sindikat po četvrti put u zadnjih šest mjeseci stupa u generalni štrajk.

”Tijekom  45 dana, koliko su trajali pregovori, imali smo tri sastanka koji su više bili razgovor uz kafu nego pravo pregovaranje, gdje bi nam se uručile ponude ‘uzmi ili ostavi’ i tražilo naše naknadno očitovanje”, istaknula je ranije Bevanda. Dodala je kako se od velikog pregovaračkog tima od 11 ljudi, kojim se Vlada hvalila da će riješiti sve probleme u zdravstvu, na tim sastancima pojavljivalo najviše troje ili četvero ljudi.

Dospredsjednik sindikta Elvedin Habibija rekao je kako je sve spremno te da je odluka donesena jednoglasno.

”Ne možemo podnijeti ovakav ponižavajući odnos prema nama. Iz Vlade su tražili da potpišemo da ćemo i sljedeću godinu dobivati za 500 KM manju plaću u odnosu na naše kolege iz svih drugih županija, pa to je nedopustivo”, rekao je za Avaz Habibija.

Inače, Sindikat je u prošlom tjednu objavio kako su pregovori propali, optužujući Vladu da su uslijed pregovora medijima dali podatke i iznose iz kolektivnog ugovora. U međuvremenu, Vlada HNŽ-a je objavila priopćenje kako je današnjim danom isteklo predviđeno vrijeme za pregovore između Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Pregovaračkog tima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ali nije postignut dogovor oko prava i obveza poslodavaca i radnika iz djelatnosti liječnika medicine i stomatologije na području HNŽ.

”Kroz pregovarački proces jasno je ukazano kako financijske mogućnosti zdravstvenog sustava u HNŽ ne mogu podnijeti dodatnih 50 milijuna KM koliko iznose zahtjevi sindikata. Stoga je Pregovarački tim ponudio prijedlog Kolektivnog ugovora u kojem se satnica s dosadašnjih 2,00 KM povećava na 2,30 KM, a koeficijenti za 0,60 KM linearno za zanimanja liječnika medicine i stomatologije.

Sukladno tomu, povećanje osnovne plaće za liječnika specijalistu iznosilo bi 31% tako da bi ona porasla za 415 KM. Budući da na osnovnu plaću idu i povećanja temeljem minulog rada, dežurstva, znanstvenog stupnja, pripravnosti, kao i za posebne uvjete rada koji se povećavaju povećavanjem satnice, plaća za liječnika specijalistu, koji ima uvećanu plaću temeljem narečenog, porasla bi za ukupno 705 KM”, napisala je Vlada u svom priopćenju, gdje se navodi kako je evidentno da se radi o značajnom povećanju plaće čime se želi, osim poboljšanja materijalnog statusa liječnika medicine i stomatologije, povećati razina kvalitete zdravstvene skrbi, te sačuvati financijska održivost zdravstvenog sustava u HNŽ. ‘

‘Iako ponuda kojom se plaća povećava za 705 KM nadmašuje sadašnje financijske mogućnosti, Vlada ju je, u suradnji s menadžmentima zdravstvenih ustanova, spremna provesti, te poziva predstavnike Strukovnog sindikata da, svjesni poznatih financijskih mogućnosti HNŽ, razmotre ponudu te prihvate ponuđeni Kolektivni ugovor”, navodi Vlada HNŽ-a u priopćenju. P Podsjećamo, Sindikat je od županijske vlade tražio potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. /bljesak.info/

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar