Belgijski redovnici i drevni recept za pivo

Belgijski redovnici i drevni recept za pivo

Tehnika drevnog spravljanja piva otkrivena je u jednoj staroj knjizi koja je spašena iz požara tijekom Francuske revolucije…

Ljubitelji piva se raduju. Uskoro će moći kušati razne vrste ovog napitka iz jednostavnijeg vremena, kada su se belgijski redovnici neprestano trudili pripraviti najbolje pivo u Europi.

Redovnici u Norbertinskoj opatiji nedavno su proučavali 220-godišnju zbirku knjiga koje su nekoć bile gotovo uništene u požaru. Nitko od njih nije imao pojma da će ponovno otkriti izgubljenu umjetnost spravljanja Grimbergen piva, koju braća nisu prakticirala od kraja 18. stoljeća.

Ime Grimbergen preživjelo je stoljećima zahvaljujući danskom pivskom gigantu Carlsberg koji je licencirao ime za međunarodno poznato piće, no ta se piva pripravljaju suvremenim tehnikama.

Redovnici opatije, međutim, namjeravaju sami početi spravljati izvorno pivo. Koristeći metode koje su otkrili u svojim knjigama – od kojih neke potječu čak iz 12. stoljeća – planiraju smjestiti pogon u novu pivovaru koja će biti izgrađena unutar zidina opatije Grimbergen, u blizini Bruxellesa.

Kako je za CNN izjavio o. Karel Stautemas, zamjenik priora opatije, pivo je oduvijek bilo dio života u opatiji te su ponosni na ono koje danas imaju. „Proveli smo sate prelistavajući knjige napisane na latinskom i starom nizozemskom, i otkrili smo popis sastojaka za piva koja su se proizvodila u prethodnim stoljećima, korišteni hmelj, vrste bačvi i boca, pa čak i popis stvarnih piva proizvedenih stoljećima prije“, rekao je.

Planovi za pivnicu uključuju bar i restoran. Nadaju se kako će izgradnja biti dovršena do 2020. kada će biti otvorena za degustacije i obroke. Braća kažu da očekuju kako će moći proizvesti oko 10 000 hektolitara piva.

O. Karel našalio se s opisom jednog od njihovih „novih“ piva: Grimbergen Triple D’Abbaye ograničeno izdanje, koji dozrijeva pet mjeseci u bačvama viskija prije nego što se flašira. Ova tehnika je korištena u proizvodnji belgijskih piva još od 1500-ih godina.

Dok službeni opis piva glasi: „Za početak pivo odležava u bačvama od francuskog hrasta koje su se prije koristile za burbon i viski, a dodaje se kvasac kako bi se dobila lagana referenca. Tijekom tog vremena korijandar, voćni i pikantni fenolni okusi smanjuju se dopuštajući da se slatkasti, slatki, vanilijski okusi iz bačve viskija unose.“

Vjerujemo kako bi mnogi rado kušali i ovo „redovničko“ pivo, uz do sada poznate FranziskanerPaulanerDominikaner i druge.

KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar