Beograd spreman za vojnu paradu i dolazak Putina

Beograd spreman za vojnu paradu i dolazak Putina

Vojna parada "Korak pobjednika" u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda, kojoj će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin, održat će se uz sudjelovanje oko 4.500 pripadnika svih rodova Vojske Srbije te pet zrakoplova MIG 29 ruske akro-skupine "Striži".


Iako je kao datum oslobođenja Beograda službeno i povijesno priznat 20. listopada 1944. godine, parada je pomaknuta četiri dana ranije, s obzirom da su Moskva i Beograd za taj dan dogovorili Putinov posjet Srbiji. Nazočnost ruskog šefa države, kako su objasnili organizatori, simbolizirati će savezničko jedinstvo s obzirom da su u oslobađanju Beograda sudjelovale i postrojbe Crvene armije.



U povodu parade i dolaska Vladimira Putina poduzete su iznimne mjere sigurnosti, takve da je ravnateljima škola preporučeno da odluče hoće li škole tog dana raditi ili će imati skraćenu nastavu. Uz to, promet u Beogradu bit će u potpunosti prilagođen dolasku Putina i održavanju vojne parade.



Završnim svečanostima u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije nazočit će članovi boračkih udruga i organizacija s područja cijele bivše Jugoslavije, među kojima i četveročlano izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), a očekuje se i dolazak stotinjak ratnih veterana iz cijele Hrvatske.



Dok su trajale pripreme za generalnu probu vojne parade zastupnici u srbijanskom parlamentu otvorili su pitanje koliko će ta manifestacija stajati porezne obveznike u Srbiji. No pitanja zastupnika o troškovima priprema za vojnu paradu i svih pratećih troškova prije i poslije nje zasad su službeno ostala bez odgovora.
.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar