Berlin obilježava 25. obljetnicu pada Zida

Berlin obilježava 25. obljetnicu pada Zida

Njemačka obilježava 25. obljetnicu pada Berlinskog zida nizom događaja koji će vrhunac doživjeti puštanjem u zrak 8000 osvijetljenih balona u noćno nebo nad Berlinom.

Kancelarka Angela Merkel i berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit položili su prijepodne ruže na ostatke zida u ulici Bernauer Strasse koja je preko noći podijelila Belin, kada je zid iznenada podignut u kolovozu 1961. da bi spriječio masovni egzodus istočnih Nijemaca na Zapad. Održana je i ekumenska molitva u Kapeli pomirenja sagrađenoj u 'pojasu smrti' koji je dijelio dvije Njemačke. Večeras će u zrak biti pušteni baloni postavljeni uzduž 15 kilometara nekadašnje hladnoratovske barijere kroz središte njemačke prijestolnice. U tome će trenutku Berlinska filharmonija izvesti Odu radosti iz Beethovenove 9. simfonije, neslužbenu himnu mira i jedinstva Europe.Na koncertu na povijesnim Brandenburškim vratima nastupit će, među ostalima, zvijezda njemačke tehnoscenePaul Kalkbrenner i britanski pjevač Peter Gabriel.

Kad svijet danas bude slavio 25. godišnjicu pada Berlinskoga zida, prisjetit će se kako se urušio Sovjetski Savez, a Sjedinjene Države ostale jedina svjetska sila. Njemačka se ujedinila i ponovno zauzela mjesto jedne od vodećih zemalja svijeta, a nastale su i nove srednjoeuropske države.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar