Bernardić izabran za novog šefa SDP-a. Milanović: Dajte mu podršku i neka bude iskrena

Bernardić izabran za novog šefa SDP-a. Milanović: Dajte mu podršku i neka bude iskrena

Novi šef u središnjicu je ušetao u pratnji do službenih rezultata još uvijek aktualnim šefom Zoranom Milanovićem te svojim protukandidatom Rankom Ostojićem kojeg je uvjerljivo pobijedio.

– Danas je pobijedio SDP, hvala vam svima od srca. Hvala Zoranu Milanoviću na svemu što je napravio za SDP, na demokratskom iskoraku na upravljanju za vrijeme naše vlade, svima koji su me podržavali kada mi je bilo najteže. SDP je pokazao da se može mijenjati u ključnim trenutcima za Hrvatsku i od sutra krećemo graditi dobro društvo – poručio je Bernardić. A to dobro društvo je, dodao je, društvo jednakih mogućnosti, u kojem svatko može dati doprinos, u kojem brinemo o onima koji su siromašni, o svima koji žive od svoga rada. To je, nastavio je, društvo koje omogućava javno zdravstvo, dostupno svima, kvalitetno obrazovanje za sve koji žive u Hrvatskoj,… Hrvatska je, nastavio je, ujedinjena u Domovinskom ratu u AVNOJ-evskim granicama i Hrvatsku više nitko ne smije dijeliti.

Kazao je i kako je SDP bila najvažnija stranka devedesetih, kada su otvorili demokratske procese, 2000. kada su otvorili europske procese, ali i 2011. kada su Hrvatsku čupali iz recesije.

– Dvaput je SDP Hrvatsku čupao iz recesije u koje su nas uvukli naši politički konkurenti – HDZ- poručio je Bernardić i dodao kako će SDP i nakon idućih izbora predvoditi Hrvatsku.

Okupljenima se obratio i Milanović i u emotivnom govoru pozvao sve da pomognu Bernardiću.

– Pomozite mu. dajte mu podršku, neka bude iskrena, jer pred njim su izazovi. Pred vama i pred njim su izazovi koji stoje pred našom zemljom. Izazovi koje smo branili- poručio je Milanović. Biti mala članica unije, činovnik Bruxellesa, za njega, dodao je, nije SDP. To je, kazao je za njega i dalje najjača stranka u Hrvatskoj.

– Davor Bernardić novi je predsjednik SDP-a i od danas mu svi dugujemo lojalnost i pravu prijateljsku potporu – rekao je Milanović.

Bernardićev protukandidat Ranko Ostojić čestitao je pobjedniku i poručio kako je u ukupnom zbroju jučer 100 posto dobio SDP te da će Bernardić poštovati sva obećanja koja su dali u predizbornoj kampanji.

Pobjeda Bernardića nije bila nikakvo iznenađenje. Još prošle subote bilo je jasno kako će se situacija odviti i da će biti ravno čudu ukoliko Ostojić uspije preokrenuti rezultat u svoju korist s obzirom na rezultate nakon prvog kruga izbora.

Mladom i relativno neiskusnom šefu zagrebačke organizacije prošle je subote malo nedostajalo da u prvom krugu odnese pobjedu. Da je Bernardić još u prošlu subotu mogao proglasiti svoju pobjedu postalo je jasno i kada mu je tu istu večer javu potporu dao i njegov protukandidat Tonino Picula, potom stranački veteran Davorko Vidović, a u danima koji su uslijedili pod Bernardićev su kišobran, jedan po jedan, stizali i najodaniji Milanovićevi ljudi.

Prvi je nakon prvog kruga iz te ekipe Bernardiću podršku dao šef zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić koji je do prvog kruga podržavao kandidata Orsata Miljenića, a kasnije su se javno za Bernardića izjasnili i Gordan Maras te Arsen Bauk.

Međutim, tko god zna Ranka Ostojića zna da se on ne predaje tako lako pa je, unatoč špekulacijama da bi mogao odustati, jer ionako nema gotovo nikakve šanse za zaokret, bilo jasno da od toga neće biti ništa.

Štoviše, Ostojić je zadnjih nekoliko dana drastično zaoštrio retoriku, prozvao Bernardića za kukavičluk jer se ne želi sučeliti s njime, poručio mu da je Zagreb, otkako je on šef zagrebačkog SDP-a, ostao utvrda Milana Bandića, a stranačke „prvake“ koji su mu pretrčali u „pobjednički“ šator etiketirao je kao poltrone. Uz to je masovno pozivao članstvo da iziđu na izbore u što većem broju svjestan da mu je to jedina šansa. Ali, uzalud!

Bila je to nemoguća misija i svima u SDP-u bilo je jasno da u SDP-u nakon Ivice Račana i Zorana Milanovića dolazi era Davora Bernardića.

Vecernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar