BEZ GENERALA Obilježena godišnjica Herceg-Bosne i predstavljena knjiga Jadranka Prlića

BEZ GENERALA Obilježena godišnjica Herceg-Bosne i predstavljena knjiga Jadranka Prlića

“Nije bilo gladi, nije bilo masovnih grobnica i neki red u ratnim uvjetima bio je prilično dobar. Dakle, to govori da smo se mi kao narod ipak uspješno organizirali u tom razdoblju”, kazao je Vladimir Šoljić.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u ponedjeljak večer obilježena je 24. obljetnica osnutka Hrvatske Republike Gerceg-Bosne.

Na Trgu hrvatskih velikana ispred spomenika hrvatskim braniteljima vijence i svijeće položilo je izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH i izaslanstvo Republike Hrvatske.

Svečanoj akademiji, na kojoj je bilo upriličeno i predstavljanje troknjižja dr. Jadranka Prlića “Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, nazočili su, uz ostale, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić. Govoreći o značaju današnjeg datuma, Čović je kazao kako se ovakve obljetnice trebaju posvetiti ljudima koji su dali svoje živote za BiH.

– Došlo je vrijeme da se ove obljetnice obilježavaju na način da se s ponosom može kazati da smo stvarno uredili BiH po mjeri čovjeka i sva tri konstitutivna naroda i da možemo ovdje živjeti bolje. Duboko vjerujem da je zadatak svih nas koji smo se večeras ovdje okupili sjećati se svih onih dragih ljudi koji su pokrenuli jedan veliki projekt da bi BiH uopće preživjela kao država – naglasio je Čović uoči svečane akademije. Govoreći o knjizi Jadranka Prlića, koja je večeras predstavljena javnosti, Čović je kazao da se radi o djelu koje na više od 2000 stranica govori i dokumentira značaj projekta hrvatskog naroda u BiH – projekta Herceg Bosne. Po riječima predsjednika Glavnog vijeća udruge Hrvatska zajednica Herceg Bosna Vladimira Šoljića, Hrvati imaju pozitivno sjećanje na Hrvatsku zajednicu i Hrvatsku republiku Herceg Bosnu.

– U to vrijeme, u ratnim prilikama, Hrvatska republika Herceg Bosna bila je prilično uređena. Nije bilo gladi, nije bilo masovnih grobnica i neki red u ratnim uvjetima bio je prilično dobar. Dakle, to govori da smo se mi kao narod ipak uspješno organizirali u tom periodu – dodao je Šoljić. Osim u Mostaru, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u povodu obilježavanja 24. obljetnice osnutka Hrvatske republike Herceg Bosne, upriličeno je i na groblju Gorica u Grudama.

(Izvor: FENA)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar