BEZ MINISTARA, BEZ DUPLERICA, ALI S PUNO PRIJATELJA

BEZ MINISTARA, BEZ DUPLERICA, ALI S PUNO PRIJATELJA

Dan općine Prozor – Rama ove godine je razotkrio veličinu ignoriranja Rame i Ramljaka od službenih institucija koje se  uvijek nameću pričom o velikom hrvatstvu, licemjerstvo onih koji se kunu u zajedništvo a nisu u stanju ni upaliti svijeću poginulim braniteljima

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor – Rama u petak, 6.rujna, održanoj povodom 8.rujna, Dana općine Prozor – Rama, nije prisustvovao niti jedan ministar iz Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, niti iz Vlade Federacije niti iz Vijeća Ministara BiH! Nije bilo ni predstavnika županijskih, federalnih niti državnih agencija, uprava, ostalih brojnih institucija. Nitko nije poslao čak ni izaslanika. Nitko od njih nije poslao čak ni čestitku povodom Dana općine Prozor – Rama.

Posebno je žalosno da nitko od njih nije imao ni vijenac ni svijeću niti izaslanika  na molitvi i odavanju počasti poginulim ramskim braniteljima. A uredno su im odaslane pozivnice.

Velike priče i parole o zajedništvu, o potrebi suradnje, o zbijanju redova za „hrvatske interese“ postaju prazne, ogoljene. Umjesto proklamiranog zajedništva, vidimo samo licemjerstvo.

Jer, ako to ne čine zbog općinskog načelnika i općinske vlasti koja korektno radi svoj posao, zašto ne dođu radi svojih sljedbenika, ili radi onih od kojih će iduće godine tražiti glasove.  A tad će vjerojatno doći, jer će iduća biti izborna godina, kao što će vjerojatno doći i u prve redove molitve na Uzdolu, iako su taj isti Uzdol bez imalo razumijevanja prepustili Bošnjacima u Odluci o lovištima.

Sve je to jedno veliko ignoriranje Rame. Poznato, po tko zna koji put ponovljeno. Rama je njima važna samo kroz proizvodnju struje. Po njima, načelnik koji im uzima dio tog kolača je nepoželjna osoba, čak neprijatelj. Zato općina Prozor – Rama nema mogućnost do svojih prava i svojih sredstava doći na normalan način, dogovorima, već se mora sudski sporiti za svako pravo koje su zakonski propisi već predvidjeli. I uspije u tom, od općinskog do Vrhovnog i Ustavnog suda.

Vratimo se Danu općine Prozor – Rama.  Ramljaci su taj dan proveli svečano, ugodno,  s prijateljima. I to s puno njih.

Bili su tu: U ime Premijera Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića, gosp. Tomislav Vrdoljak, konzul u Konzulatu RH u Livnu, te dr.sci. Marko Babić, generalni konzul u Mostaru.

U ime prijateljskog grada Popovače Josip Mišković, gradonačelnik, Ivica Petrović, zamjenik,  Ksenija Tomac Poljarić, direktorica Turističke zajednice Popovača, s kojima su bili članovi KUD-a iz Gornje Jelenske.

U ime prijateljskog grada Sinja Igor Vidalin, zamjenik Gradonačelnice i Anđelko Bilandžić,  dopredsjednik Gradskog vijeća.

U ime prijateljske općine Rovišće načelnik  Slavko Prišćan i predsjednik Općinskog vijeća  Luka Markešić.

U ime partnerske općine Vrlika načelnik Jure Plazonić i zamjenik Nikola Uzun.

U ime partnerske općine Dugi Rat načelnik Jerko Roglić i Lovro Bilić, zamjenik.

U ime partnerske općine Klis načelnik Jakov Vetma.

U ime Regionalne razvojne agencija za Hercegovinu, REDAH, izvršna direktorica Mirna Jelčić koja je razgovarala s načelnikom i pomoćnikom načelnika, čestitala Dan općine i najavila nastavak suradnje REDAH-a i Općine.

U ime Udruge veterana 4. Gardijske brigade Split, tajnik Zdravko Ćurković i član Upravnog odbora Zdravko Glavota.

U ime Ramske zajednice Zagreb, Ilija Ćurčić.

Posebno je Dan Općine podržan od brojnih Ramljaka, među kojima su bili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gospodarstvenici, predstavnici sportskih, kulturnih i obrazovnih institucija naše općine, predstavnici medija koji su u javnost otpremili još jednu lijepu ramsku razglednicu, a vijence su položili i upalili svijeće članovi Općinskih odbora i HDZ-a BiH  i HDZ-a 1990.

Ali, od mostarskih i sarajevskih središta moći, od brojnih ministara, premijera, predsjednika…. – ni slovo čestitke, ni upaljena svijeća. Dobro poznato licemjerstvo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar