BH novinari: Pressice bez novinara su pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure

BH novinari: Pressice bez novinara su pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari rezolutno zahtijeva od Kriznog štaba/stožera Hercegovačko – neretvanskog kantona hitno povlačenje odluke o zabrani prisustva novinara press konferencijama koje se održavaju u Mostaru, uz obrazloženje da se ovim postupkom štiti zdravlje novinara i poštuje zabrana okupljanja.

UO BH novinara smatra ovu odluku političkom i manipulativnom, te direktno usmjernom protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način. Posebno je nedopustivo da se novinari isključuju sa press konferencija u Mostaru poslije mjesec dana uobičajenog sudjelovanja medijskih ekipa na press konferencijama, uz poštivanje propisanih mjera zaštite i fizičke distance.

Ovaj postupak je također pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, “paravan” za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja u cijelom Hercegovačko –neretvanskom kantonu.    BH novinari naglašavaju kako mediji i javnost u Mostaru s pravom očekuju da vlasti ovog kantona u krizna vremena pokažu viši stupanj razumijevanja, odgovornosti i transparentnosti, posebno o pitanjima koja su povezana sa Covidom 19 i zaštitom javnog zdravlja građana. Ukoliko članovi Kriznog štaba/stožera ne opozovu svoju odluku u naredna 24 sata, BH novinari će pozvati sve medije i novinare HNK na bojkot javnih istupa članova Štaba, kao i drugih javnih dužnosnika ovog kantona.

Zbog svega navedenog, BH novinara će pozvati međunarodne organizacije i europske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, da reagiraju na cenzuru informacija u vezi sa Covidom19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u Hercegovačko – neretvanskom kantonu/županiji, stoji na kraju priopćenja koji potpisuje Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar