BIDEN: “Koristeći američke bombe Izrael je ubijao civile, ako krenu na Rafah neće dobiti oružje”

BIDEN: “Koristeći američke bombe Izrael je ubijao civile, ako krenu na Rafah neće dobiti oružje”

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da njegova administracija neće podržati Izrael niti mu dati oružje ako pokrene ofanzivu protiv Hamasa u naseljenim dijelovima Rafaha na jugu Pojasa Gaze, piše Klix.ba.

“Jasno sam stavio do znanja Bibiju (premijeru Benjaminu Netanyahuu) i ratnom kabinetu: Neće dobiti našu podršku ako odu u ove centre stanovništva”, rekao je Biden za CNN.

Intervju je označio Bidenove najteže javne komentare do sada o ovom pitanju, budući da je u administraciji porasla zabrinutost da Izrael ne planira poslušati američka upozorenja o velikoj ofanzivi za koju smatra da neće uzeti u obzir više od milion Palestinaca koji se nalaze u najjužnijem gradu u Gazi.

Čini se da ove primjedbe predstavljaju prijetnju od strane Bidena da će trajno uvesti zabranu koju je njegova administracija stavila prošle sedmice na transfer bombi od oko 900 i 230 kilograma u Izrael zbog zabrinutosti da bi ih IDF mogao koristiti u gusto naseljenom Rafahu.

Na pitanje da li su te bombe korištene za ubijanje civila u Gazi, Bidena je odgovorio da jesu.

“Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi i drugih načina na koje (Izrael) napada populacijske centre”, rekao je on.

“Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafah ja ne isporučujem oružje koje je korišteno kroz povijest za obračun sa Rafah, za rješavanje gradova, za rješavanje tog problema”, rekao je Biden, ističući da je operacija pokrenuta od strane IDF-a ranije ove sedmice bila ograničena na granični prijelaz Rafah, iako “uzrokuje probleme na granici s Egiptom.”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar