BiH kao bure baruta

BiH kao bure baruta

Kao model za BiH, indirektno se s spominje Brčko distrikt, za koji kažu da tu žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, u kojem su institucije multietničke, za razliku od FBiH i RS.

‘Zapadni Balkan ostaje europsko bure baruta, a američko liderstvo bit će ključno da ne dođe do požara”, navedeno je u najnovijoj studiji američke fondacije The Heritage Foundation o stanju u našoj regiji. Kako su objavile Nezavisne novine, The Heritage Foundation ističe kako su Rusija, Kina i Turska u posljednjih nekoliko godina značajno pojačale svoje prisustvo, istiskujući utjecaj EU i SAD, a islamistički ekstremizam predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Rusija, Kina i Turska

The Heritage Foundation je najutjecajniji republikanski institut u SAD, koji je veoma blizak Republikanskoj stranci, koja je trenutno na vlasti u Americi. ”Tipično za konzervativniji američki think-tank, kao dio razloga što je američki utjecaj oslabio, oni navode ‘progresivnu agendu’ koju je, kako kažu, nametnula administracija Baraka Obame, a koja, navedeno je, nije dobro prihvaćena od strane religiozne i tradicionalno nastrojene lokalne populacije, ali i to da, kako tvrde, EU nije uspjela svojim politikama efikasno pomoći u europskim integracijama regije”, pišu Nezavisne novine. Osim Rusije, Heritage fondacija vidi izazov za Ameriku u namjerama Kine i Turske. Ističu da Kina planira milijarde vrijedne investicije u infrastrukturu kako bi BiH i regija približila svojoj sferi utjecaja, a da Turska u BiH vidi bratski narod s kojim želi njegovati tijesne ekonomske i kulturne odnose.

Negiranje islamizma

Fondacija podsjeća i da se u BiH među tradicionalno umjerenim muslimanima probija radikalnija verzija vehabijskog islama, koju preferira Saudijska Arabija. Dodaju i da je dio te zajednice radikaliziran do mjere da se priključio Islamskoj državi, ali da, kako navode, vlasti BiH pokušavaju umanjiti značaj takvih tvrdnji. “U rujnu je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, negirao novinske napise da su radikalni islamisti formirali bazu u ruralnim dijelovima BiH. Međutim, u studenom su se pojavili medijski napisi da je njemačka sigurnosna agencija izuzetno zabrinuta u vezi s prijetnjom islamističkih terorista s posebnim fokusom na BiH”, navedeno je. Kao preporuku za administraciju Donalda Trampa, Heritage fondacija ističe važnost obustavljanja Obaminih “progresivnih politika”, da se bespotrebno ne miješa u domaće odnose unutar zemalja, te da pomogne EU u integraciji regije.

Model Brčko

Kao model za BiH, indirektno se s spominje Brčko distrikt, za koji kažu da tu žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, u kojem su institucije multietničke, za razliku od FBiH i RS. Kada se radi o RS, Srbiji i srpskom narodu, ističu da su u značajnoj mjeri potpali pod utjecaj Rusije, a tu posebno ističu ulogu Milorada Dodika, predsjednika RS. “Moskva zna da je najbolji način da spriječi BiH da se pridruži euroatlantskoj zajednici da iskoristi unutrašnje etničke i vjerske podjele između Bošnjaka, Hrvata i Srba u zemlji. Lider RS Milorad Dodik zagovara nezavisnost svoje regije i ima veoma bliske odnose s Kremljom”, navedeno je, uz napomenu da je Vladimir Putin, ruski predsjednik, nekoliko puta Dodiku priredio državničke počasti. Za Dodika još kažu da je zbog “ilegalnog referenduma o Danu Republike” dobio sankcije od strane Amerike.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar