BiH: Ministri i zastupnici će morati prije dužnosti proći psihološko i testiranje na droge

BiH: Ministri i zastupnici će morati prije dužnosti proći psihološko i testiranje na droge

Nepristojan rječnik, vrijeđanja, udarci ispod pojasa, nedosljednost, javni ispadi, nepovezane rečenice, histerični napadi, sudjelovanje u kojekakvim aferama… Sve je to dio svakodnevnog ponašanja u javnosti određenog broja izabranih i imenovanih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, piše Večernji list BiH. 

Postoji zakon

Je li to posljedica činjenice da gotovo ni jedan kandidat za neku poziciju, od zastupnika pa do predsjednika države, kako u BiH tako i šire, nije obvezan proći psihofizičko testiranje ili obaviti liječnički pregled? Zbog navedenog posljednjih se dana u BiH pojavila inicijativa da svi oni koji su kandidati za obavljanje neke javne dužnosti prođu određena testiranja kojima bi se utvrdilo jesu li sposobni biti na nekoj poziciji gdje preuzimaju odgovornost uime građana.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović prije nekoliko dana na Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputio je inicijativu za uvođenje obveznog liječničkog pregleda za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama Bosne i Hercegovine koji podrazumijevaju posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih dužnosti, kao i testiranje na psihoaktivne tvari.

Iako je inicijativa upućena samo za one na najvišim dužnostima, ako bi se ista usvojila, s vremenom bi zasigurno bila primjenjivana i na niže razine vlasti

Predlažući ovu inicijativu, Magazinović se vodio činjenicom kako svi državni službenici i namještenici prilikom prijave za posao moraju proći liječnički pregled, što je propisano zakonom, te ne postoji razlog da ista pravila ne vrijede i za izabrane i imenovane dužnosnike koji obavljaju znatno složenije poslove i nerijetko donose odluke uime građana.

Unatoč tome, u Bosni i Hercegovini ne postoji zakonski propis koji nalaže obvezan liječnički pregled za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama Bosne i Hercegovine. Magazinović navodi kako ministri, njihovi zamjenici, zastupnici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne liječničke preglede.

“Smatrajući da osobe koje obavljaju najodgovornije javne dužnosti pred zakonom moraju biti jednake sa svim ostalim građanima, iniciram definiranje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila”, ističe šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH.

On u svojoj inicijativi još dodaje, s obzirom na to da se radi o izuzetno odgovornim javnim dužnostima značajnima za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, kako smatra da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne obavljati ih. Tako, osim liječničkog pregleda koji bi bio minimum za obavljanje neke dužnosti, Magazinović traži da se naglasak stavi na obvezno testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih dužnosti, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih tvari. Slična inicijativa pokrenuta je prije nekoliko godina u Hrvatskoj, gdje je predloženo da nadležni liječnik potvrdi zdravstveno stanje određenog kandidata.

Nesposoban za rad: da ili ne

“Osim potvrde o urednom psihofizičkom zdravlju, potrebno je, kao pretpostavku kandidiranja, zahtijevati i potvrdu o nekažnjavanju. Nedopustivo je da pojedinac može biti nesposoban za rad, a da istodobno može biti sposoban obavljati dužnost političara”, komentirala je tada predsjednica Transparency Internationala Hrvatske Davorka Budimir za hrvatske medije.

Ovo pitanje bilo je predmet rasprava još za vrijeme Jugoslavije. Naime, na Kongresu psihijatara Jugoslavije iskazani su suprotstavljeni stavovi o tome treba li političare, kako bi se utvrdile potencijalno zabrinjavajuće crte osobnosti, podvrgavati intervjuima ili bi to predstavljalo zadiranje u njihovu privatnost. U Americi je bitka za transparentnost podataka o zdravlju najviših državnih dužnosnika počela 1994., nakon što je tada već bivši predsjednik Ronald Reagan objavio da mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Jimmy Carter tada je predložio da se uvede pravilo prema kojemu će liječnici određivati jesu li kod nekog kandidata zadovoljeni zdravstveni standardi za obnašanje predsjedničke dužnosti, što je ocijenjeno radikalnim prijedlogom. U toj se državi već neko vrijeme objavljuje zdravstveni karton predsjednika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar