BiH ne popravlja poslovno okruženje pa je i dalje na dnu ljestvice

BiH ne popravlja poslovno okruženje pa je i dalje na dnu ljestvice

Od BiH, kada je riječ o lakoći otvaranja firme, gore je samo sedam država na svijetu, a to su Evatorijalna Gvineja, Kambodža, Čad, Eritreja, Somalija, Haiti i Venecuela.

Doing Business lista Svjetske banke donijela je nove brige za našu zemlju. Najnoviji izvještaj potvrdio je da BiH bitnije ne popravlja svoje poslovno okruženje. Sanida Kapo, 29-godišnja Bosanka koja je pokrenula vlasititi biznis, privatni starački dom. No, kako kaže, ta ambicija je došla s visokom cijenom, preko administrativnih barijera, do višemjesečnog čekanja.

Na rubu odustajanja

“Predate zahtjev, čekate na zahtjev. Odobri Vam se zahtjev, onda čekate na izvršenje toga svega. U principu čekate pola godine. I na komisije se čeka. Sve je to oduzimanje vremena”, žali se Kapo. Ovaj starački dom je danas mjesto boravka ukupno sedam korisnika, dok je kapacitet 20. Danas radi, ali bez ikakve pomoći države. Zbog ove obeshrabrujuće okolnosti, mnogi odustaju, piše N1. “Više puta sam bila na rubu odustajanja. Više puta”, ističe Kapo. Činjenično stanje Sanide Kapu podupire i Doing Business lista Svjetske banke koja je našu zemlju rangirala 89. od ukupno 190 zemalja svijeta.

Najkompleksniji porezni sustav u Europi

U kategoriji otpočinjanja biznisa, BiH je na 183. mjestu, od 190 rangiranih zemalja. Za otvaranje privatne firme u BiH, treba 81 dan i 13 procedura. Dok su zemlje iz okruženja radile na svojoj konkurentnosti, BiH ostala je na samom začelju. Problematiku pokretanja vlastitog biznisa pojačava i neharmoniziran porezni sustav u našoj zemlji. Bosna i Hercegovina ima najkompleksniji porezni sustav u Europi, i jedina je zemlja s četiri Porezne uprave. Jednošalterski sustav važan je faktor u podršci domaćim i stranim investitorima. U FBiH taj sustav nije do kraja uspostavljen, dok je u RS jednošalterski sustav na snazi već nekoliko godina. “To je dosta efikasan sustav, gdje se, ne baš za tri dana, nego za sedam dana, može da se završi registracija. A, to što je definirano u BiH kao ključni problem, dobijanje građevinskih dozvola i sl., to moramo riješiti, jer ako to vide ljudi s novcem, neće doći”, tvrdi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Samo sedam zemalja, gore od BiH

Svjetska banka je u svom najnovijem izvještaju iznijela glavne probleme u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju poslovanje: U kategoriji dobivanja građevinske dozvole BiH je rangirana na 167., u pogledu uvođenja električne energije na 130., a plaćanja poreza na 139. mjestu U Sloveniji za to potrebno je osam dana, deset puta manje nego u BiH. Od BiH, kada je riječ o lakoći otvaranja firme, gore je samo sedam država na svijetu, a to su Evatorijalna Gvineja, Kambodža, Čad, Eritreja, Somalija, Haiti i Venecuela.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar