BiH posljednja pristupila programu Digitalna Europa

BiH posljednja pristupila programu Digitalna Europa

Bosna i Hercegovina je posljednja u regionu pristupila programu Digitalna Europa, a sada nadležni pokušavaju da stignu susjedne države u digitalnoj transformaciji.

Ovo je danas rekao ministar komunikacija i transporta BH Edin Forto prije konferencije “Mreža evropskih centara za digitalne inovacije – usluge partnerskih organizacija”, koja se održava u Banjoj Luci.

Organizator konferencije je EDIH ONEX konzorcijum, partner u digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.

“Sretan sam da imamo ovakve događaje kojima ćemo početi uspostavljati mrežu, a koja će funkcionirati na principu saradnje privatnog i državnog sektora. Evropa to uvelike radi, regija takođe, a BiH je posljednja u regiji pristupila programu Digitalna Evropa. Sada je na nama da to nadoknadimo”, naveo je Forto.

Samo u naredne dvije godine u Evropskoj komisiji je izbudžetirano 1,5 milijardi eura za ovaj program. Međutim, u nekim dodatnim nedavnim budžetiranjima, kako je rekao ministar Forto, radi se čak o ciframa od sedam milijardi eura za ono što je potrebno da cijelo društvo prođe kroz digitalnu transformaciju.

“Digitalna transformacija ne može biti neka fraza, to suštinski znači da možete elektronski, bez papira, bez dolaska na šalter, komunicirati sa državom. Također, firme između sebe, cijela privreda i naravno sve ono što se naslanja na bilo koju državnu instituciju. Mi kaskamo u tome, moramo mnogo toga da uradimo”, dodao je Forto.

Ministarstvo je tu da pomogne i pomoći će će oko aplikacije za dodatna financiranja u Digitalnoj Europi

“Moramo više svi poraditi da stignemo zemlje u regiji i Evropi. Evo, imamo Zakon o elektronskom popisu koji nije usklađen sa evropskim direktivama. Svi drugi su to uradili, vrijeme je da to uradi i BiH”, naveo je ministar Forto.

Ideja je da građani u BiH sve usluge mogu da obave elektronski, od vađenja rodnih listova, vjenčanih listova, preko onoga što rade opštine, entitetske i kantonalne vlade i onoga što radi država – izdavanje ličnih dokumenata.

“Ono što je zanimljivo za program Digitalna Evropa jeste to da vi dođete s aplikacijom sa kojom možete povući sredstva bez kvota. Nema ograničenja. Zato je jako bitno da nadoknadimo činjenicu da je BiH iz Programa Digitalna Europa povukla ravno nula eura, a da, recimo Srbija ima gomilu projekata koji se mjere desetinama miliona eura. Nema nikakvog razloga da ne pristupimo nečemu što je besplatno”, poručio je Forto.

Na kraju je zaključio da ovo mora biti saradnja privatnog sektora, naučno-istraživačkog, akademskog sektora i državnih ustanova, te da se mogu praviti međunarodni konzorcijumi.

“Sada je do nas da imamo dobre projekte da bi povukli novac na pozivima koji se raspisuju svake godine”, dodao je Forto.

Bojan Ćudić uime EDIH ONEX konzorcijuma je rekao da je ova mreža formirana prije dvije godine i da je čine Digitalni inovacioni  hab ONEX, javni univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, kompanije „m:tel“ i „Lanaco“, te Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge RS.

“EDIH je ranije dobio podršku nadležnih institucija BiH, a sama mreža EDIH se financira iz EU programa „Digitalna Europa“ kome je BiH nedavno i pristupila”, rekao je Ćudić.

Cilj konferencije je da se, kako je rekao, predstave usluge partnerskih organizacija u EDIH konzoricijumu

Mreža podrazumijeva set usluga koje treba da olakšaju digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća. “Sve susjedne zemlje su išle u ovaj program i formiraju svoje centre za digitalne inovacije, a mi smo u procesu uspostavljanja ovog sistema”, objasnio je Ćudić.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je da ovo Ministarstvo ima koordinativnu ulogu u programu Digitalna Evropa.

“Mi smo koordinisali aktivnosti sa republičkim institucijama, prije svega mislim na Agenciju za informacione tehnologije. Cilj jeste da se unaprijedi sfera digitalizacije i u konačnici ušteda vremena koje je potrebno u bilo kojim aktivnostima, počevši od izdavanja ličnih dokumenata do svega onoga što privrednika muči”, dodao je Klokić.

Izvor: federalna.ba/FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar