NEOVISNI OPERATER SUSTAVA BiH: Detalji nestanka električne energije u BiH

NEOVISNI OPERATER SUSTAVA BiH: Detalji nestanka električne energije u BiH

Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sustava (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12:25h, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prijenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

To je za izravnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.
Iz Neovisnog operatera sustava BiH su rekli da se sličan scenarij dogodio i 20.06.2024. godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

“Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sustava BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sustava BiH”, kažu iz NOS-a za Klix.ba.

Trenutno je cijea regija pogođena kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

“Vrše se operativni koraci ka postupnom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici.

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sustav BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini”, zaključuju iz NOS-a.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar