• BiH remizirala s Austrijom te izborila plasman u elitu Lige nacija
  • BiH remizirala s Austrijom te izborila plasman u elitu Lige nacija
  • BiH remizirala s Austrijom te izborila plasman u elitu Lige nacija
  • BiH remizirala s Austrijom te izborila plasman u elitu Lige nacija

BiH remizirala s Austrijom te izborila plasman u elitu Lige nacija

BEČ, 15. studenog (FENA) – Nogometne reprezentacije Austrije i Bosne i Hercegovine odigrale su meč bez golova u okviru UEFA Lige nacija. Bosna i Hercegovina je bodom iz ove utakmice zadržala prvo mjesto u grupi, te će od naredne sezone nastupati u elitnom društvu Lige nacija – Ligi A.

U prvih 45. minuta meča na stadionu “Ernst Happel” gledatelji su mogli vidjeti dopadljiv nogomet, s dosta prilika za gol. Obje selekcije su imale periode igre u kojima su pokazale inicijativu i stvarale šanse pred protivničkim golom, ali nedostajala je završnica.

Nakon dobrog početka utakmice koji je nagovijestio dobar meč, prvu veliku priliku za BiH u 26. minutu imao je Edin Višća, koji nakon akcije bh. tima iskosa snažno šutira pod prečku austrijskog gola, ali golman Heinz Lindner brani njegov šut.

U dobroj prilici nakon greške obrane BiH našao se napadač Austrije Marko Arnautović, ali nije dobro zahvatio loptu i njegov udarac bez problema brani Šehić.

Ekipe su se smjenjivale u napadima, međutim, obrane obje selekcije su uspjevale otkloniti opasnost pred svojim golom. Bitno je napomenuti da se u selekciji BiH istaknuo Toni Šunjić koji je dobio sve zračne duele, posebno nakon kornera austrijskog tima.

Najbolju priliku pred kraj prvog poluvremena imao je bh. nogometaš Edin Višća, koji je nakon odličnog dubinskog dodavanja Edina Džeke šutirao tik pored vratnice Lindnerovog gola.

Nastavak utakmice ponovo je donio borbenu igru s obje strane i dosta prilika za promjenu rezultata, ali mreže se ni u drugom poluvremenu nisu tresle.

Austrija je početkom drugog poluvremena prijetila u nekoliko navrata. Domaći nogometaši su ušli agresivno u drugo poluvrijeme želeći da što prije dođu do vodstva, međutim ponovo se iskazala odbrana BiH na čelu sa Šunjićem.

Džeko je tridesetak minuta prije kraja meča imao dva dobra šuta prema golu Austrije, ali nije bio precizan. U 64. minutu odličan pokušaj ka Lindnerovom golu uputio je Haris Duljević, a golman krajnjim naporima skreće loptu s putanje i spašava svoj gol. U istom minutu snažan ali neprecizan udarac uputio je i Ervin Zukanović.

Posljednju priliku na meču imao je Arnautović koji nakon dubinske lopte ne uspijeva dobro šutirati pa opasnosti po gol Šehića nije bilo.

Osim plasmana u Ligu A, BiH je osvajanjem prvog mjesta u grupi osigurala i nastup u playoffu Lige nacija koji će biti održan u ožujku 2020. godine nakon kvalifikacija za europsko prvenstvo te godine.

Izbornik nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki zadovoljan je remijem (0:0) sa selekcijom Austrije u zadnjoj utakmici grupne faze Lige nacija za selekciju BiH, odigranoj u Beču, te plasmanom u elitu tog takmičenja.

Prosinečki je nakon utakmice pohvalio svoje igrače ali i navijače BiH koji su u velikom broju došli na stadion “Ernst Happel” da podrže selekciju BiH.

– Ambijent je bio fenomenalan. Znali smo da će biti teško, ali mislim da smo u prvom poluvrmenu bilo bolja ekipa. Pritisak Austrije početkom drugog poluvremena nas je poremetio, ali na kraju smo ispunili cilj. Osvojili smo prvo mjesto, primili samo jedan gol, tako da mogu biti zadovoljan – kazao je Prosinečki nakon utakmice.

Selektor vjeruje da ova ekipa može bolje, te još jedanput napomenuo da bi neodlazak BiH na europsko prvenstvo bio neuspjeh.

– Pokušat ćemo kroz kvalifikacije da odemo direktno na europsko prvenstvo, bez da nam za to treba Liga nacija – rekao je Prosinečki i dodao da je Pjanić napustio teren zbog povrede mišića.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar