BiH u (zlatnoj) sredini po korupciji

BiH u (zlatnoj) sredini po korupciji

BiH je svrstana na 80. poziciju među 175 zemalja prema indeksu percepcije korupcije u godišnjem izvještaju organizacije Transparency International.

Naime, BiH je ove godine dobila 39 bodova, što znači da je zabilježila lošiji rezultat nego u prethodne dvije godine, kada je imala 42 boda.

Od zemalja regije, najbolje je plasirana Slovenija – na 39. poziciji, s indeksom 58, a najlošija je Albanija, koja je na 110. mjestu s 33 boda. Srbija je na 78. poziciji, Crnoj Gori 76., a Hrvatska je zauzela 61. mjesto.

Na globalnoj mapi uočljivo je da su rejtinzi Turske i Kine prema percepciji korupcije značajno opali. Ankara je zabilježila pad za pet bodova, što je najviše u svijetu, i sada ima indeks 45.

Transparency International, koji je objavio kako političarima u BiH korupcija odgovara je pozvao na jačanje međunarodne suradnje u suzbijanju korupcije i zloupotrebe ovlaštenja.


"Obimna korupcija u velikim ekonomijama ne samo što blokira osnovna ljudska prava najsiromašnijih, nego stvara i probleme u upravljanju i nestabilnost", objavio je predsjednik Transparencyja José Ugaz.

Više od dvije trećine indeksiranih zemalja imaju rezultat ispod 50, a na dnu su ponovo Somalija, Sjeverna Koreja, Sudan, Afganistan i Južni Sudan.

Na vrhu liste ponovo je Danska sa 92 bodova, jednim više nego prošle godine, a slijede Novi Zeland, Finska, Švedska i Norveška.

Ukrajina je sa 26 poena i dalje europska zemlja sa najvećim stupnjem percepcije korupcije, a Italija, Grčka i Rumunjska sa po 43 bodova imaju najlošije rezultate među članicama EU.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar