BiH “uvozi” profesore njemačakog, matematike i informatike

BiH “uvozi” profesore njemačakog, matematike i informatike

Dok građani masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslom i boljim životom daleko od zemlje na čijim zavodima za zapošljavanje posao, prema podacima za veljaču, čekaju 536.684 osobe, ima i onih koji zbog posla dolaze u BiH. Naime, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u 2015. godini izdano je 2465 radnih dozvola strancima za rad u Bosni i Hercegovini, najviše državljanima Srbije, te Turske, Kine, Hrvatske i Italije, piše Večernji list BiH.

Zanimljivo je što je najviše radnih dozvola izdano za djelatnost trgovine, i to 600, potom u oblasti prerađivačke industrije – 370, ali i 327 radnih dozvola za zapošljavanje strancima u oblasti obrazovanja. Paradoks je što je među više od pola milijuna nezaposlenih u BiH najviše kriminalista, politologa, novinara, socijalnih radnika, ali i profesora različitog usmjerenja. Nevjerojatna je činjenica što BiH “uvozi” profesore, a kojih na zavodima za zapošljavanje ima i previše. “Već dulje vrijeme u RS-u su profesori matematike i stranog jezika deficitarni kadrovi.

Vlada RS je prije nekoliko godina donijela uredbu da se neki fakulteti proglase besplatnim, ali je još rano za gotov kadar. Uz to, kod nas veliki biznis ostvaruju i privatni fakulteti kojima treba osoblja”, kazao je medijima Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH. U Zavodu za zapošljavanje RS kazali su da su profesori matematike i fizike te matematike i informatike, kao i njemačkog jezika, deficitarni te da je problem i mobilnost radne snage. I dok u RS “uvoze” profesore njemačkog jezik, samo u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije evidentirano je 50 nezaposlenih profesora njemačkog jezika i 54 inženjera računarstva. Nezaposlenih profesora na službama za zapošljavanje ima i u RS, međutim, stotine stranih profesora dolaze u BiH predavati djeci dok domaća, za taj posao školovana radna snaga i više od 10 godina bezuspješno traži posao.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar