BiH već 20 godina gradi autocestu, a nije  ni blizu kraja

BiH već 20 godina gradi autocestu, a nije ni blizu kraja

Autocesta na koridoru Vc između Budimpešte i Ploča na dijelu koji prolazi kroz BiH trebala bi biti dovršena za šest godina, a vlasti u BiH tvrde da poduzimaju sve što mogu ne bi li se izgradnja te vitalne prometnice, za koju troškovi stalno rastu, okončala do kraja 2028., piše Hercegovina.info

Autocesta na europskom koridoru kroz BiH gradi se više od 20 godina, a do sada je dovršeno manje od polovice prometnice u dužini od oko 330 kilometara. Jedina veća kompletna dionica trenutno je ona između Zenice i mjesta Tarčin južno od Sarajeva u dužini od oko 90 kilometara.

U rujnu se u promet pušta novih sedam kilometara

Ministar prometa Federacije BiH Denis Lasić najavio je kako će do sredine rujna u promet biti pušteno još sedam kilometara autoceste od Tarčina ka Konjicu uključujući i tunel Ivan. Time će biti poboljšana cestovna veza Sarajeva s Hercegovinom koja je u zimskim uvjetima do sada uvijek bila problematična jer postojeća cesta prati brdovitu konfiguraciju tla.

“Nakon što (dionica) bude puštena u promet, putnici više neće morati koristiti staru cestu preko prijevoja Ivan”, kazao je Lasić u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje “Večernjeg lista” objavljenog u srijedu. Vlasti tvrde kako je financijska konstrukcija za izgradnju cjelokupne autoceste zatvorena te da sada nema zapreka za nastavak gradnje.

Uz dionicu između Zenice i Tarčina ranije je izgrađeno desetak kilometara autoceste od Međugorja do Bijače odnosno granice s Hrvatskom te isto toliko na sjeveru od novog mosta Svilaj na Savi k unutrašnjosti BiH.

BiH u 20 godina nije u stanju napraviti 300 kilometara autoceste

Preciznog odgovora na pitanje zbog čega BiH trebaju desetljeća da bi izgradila 300 kilometara autoceste nema, a predstavnici vlasti i tvrtke Autoceste Federacije BiH su to do sada uvijek obrazlagali nedostatkom novaca, složenim procedurama raspisivanja javnih natječaja, teškim terenom i potrebama stalne prilagodbe početnih projekata.

Tek treba napraviti tunel od 10 kilometara

Prema informacijama dostupnim na mrežnoj stranici Autocesta Federacije BiH trenutačno su u tijeku radovi na sedam novih dionica autoceste, a riječ je o kratkim odsječcima od kojih je najduži onaj kod Počitelja u Hercegovini čijih 11.7 kilometara uključuje izgradnju velikog mosta preko Neretve.

Za izgradnju najzahtjevnijeg objekta odnosno tunela kroz planinu Prenj dugog više od 10 kilometara na pravcu između Sarajeva i Mostara natječaj je tek raspisan, a planirano je da samo njegova izgradnja traje punih šest godina.

Probijanje financijskih okvira uobičajena pojava

Obrazloženje je ponovo kako je riječ o kompliciranom objektu za koji je nužno koristiti suvremenu tehnologiju pa će i koštati astronomskih 400 milijuna eura. No pitanje je hoće li to biti konačna cijena jer je probijanje postavljenih financijskih okvira pri gradnji cesta i autocesta kroz BiH postalo uobičajenom pojavom.

Drastični je primjer gradnja jednog tunela na novoj cesti koja treba povezati Sarajevo i Goražde

Za njegovo probijanje bilo je planirano 40 milijuna eura, no ti su novci potrošeni nakon što je iskopano tek 35 posto tunelske cijevi pa su radovi obustavljeni, a vlasti su morale osigurati još najmanje 20 milijuna eura kako bi se radovi mogli nastaviti.

Takav je slučaj i s dionicama ukupne dužine nešto veće od 15 kilometara koje se grade od Zenice k Doboju. Samo jedna od njih između mjesta Ponirak i Vranduk duga oko pet kilometara trebala je biti dovršena sredinom prošle godine, a planirana cijena gradnje bila je 76.5 milijuna eura. Dionica se još gradi s neizvjesnim rokom završetka, a cijena je povećana za dodatnih 25 milijuna eura.

Brojne sumnje na nepravilnosti

Tijekom radova pod izlikom manjkavosti izmijenjen je glavni projekt koji je radila mostarska Integra. Azerbajdžanska tvrtka Azvirt taj je projekt odbacila te angažirala drugog projektanta iz Grčke što je u konačnici dovelo do enormnog povećanja troškova.

Izvori HINE iz tvrtki angažiranih na projektu tvrde kako je jasno da je riječ o pogodovanju Azvirtu odnosno o vještačkom “napuhavanju” cijena te stoga najavljuju podnošenje kaznenih prijava.

U Autocestama FBiH pak tvrde kako je za sve kriva Integra jer prije projektiranja nije dobro istražila trasu pa su preinake bile nužne. “Važno je razjasniti da još uvijek nije došlo do eskalacije troškova jer je riječ o ugovoru koji je potpisan bez glavnog projekta trase pa ugovorena cijena nije ni bila realna. Cijena projekta znat će se tek kada se uradi novi glavni projekt trase”, stoji u očitovanju ove tvrtke kako ga citira sarajevski portal Fokus.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar