BiH: Zatražili legalizaciju proizvodnje kanabisa

BiH: Zatražili legalizaciju proizvodnje kanabisa

Regionalna udruženja oboljelih od multiple skleroze u RS podnijela su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je, kako navode, ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.

Članovi udruženja inicijativu su podnijeli Vladi RS, Narodnoj skupštini RS, resornom ministarstvu, Fondu zdravstvenog osiguranja RS, te nadležnoj klinici Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, potvrđeno je Nezavisnim novinama, no još nisu dobili povratnu informaciju.

''Ja sam vječiti optimist. Očekujem pozitivan ishod", rekao je Nezavisnim Milan Stjepanović, predsjednik Skupštine Republičkog udruženja oboljelih od multiple skleroze, objašnjavajući da kada je riječ o legalizaciji ulja kanabisa (konoplje), mnogi zakoni će morati biti izmijenjeni kako ne bi došlo do zloupotreba, uključujući i zakonsku regulativu kojom je reguliran rad policijskih organa.

"Kanabisovo ulje, kada se uzima u određenim dozama, umanjuje bolove, kako kod osoba s karcinomima, tako i kod multiple skleroze, epilepsije i slično. Upotreba kanabisovog ulja odobrena već u 16 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, a u Srbiji je stavljena u proceduru'', kazao je Stjepanović.

Ta su 'ljekovita' svojstva potvrdili liječnici u zdravstvenim ustanovama, kaže Stjepanović, dodajući kako je već odavno poznato da uspješno djeluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost oboljelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti. Zbog visoke cijene, to ulje je sada nedostupno većini oboljelih RS.

Ako postoje pozitivna iskustva liječnika u upotrebi kanabisovog ulja, onda treba i kod nas ući u priču o njegovoj upotrebi u svrhe liječenja.Ali, da budemo iskreni, to bi trebalo biti strogo zakonski regulirano, da ne dođe do zloupotreba. Dakle, potencijalna upotreba trebala bi da se provoditi uz nadzor liječnika'', prokomentirao je ovu inicijativu Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoističnu Europu.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su za Nezavisne novine da trenutno ne postoji zakonska osnova da se konoplja ili preparati konoplje u BiH koriste kao lijek u humanoj medicini.

"Kada se radi o eventualnim ljekovitim svojstvima, upotreba ulja kanabisa u liječenju raznih bolesti je u domenu stručnih rasprava koje treba da se vode u okviru nadležnih medicinskih grana, koje kroz svoja strukovna udruženja i stručne grupe imaju profesionalnu obavezu da prate suvremena medicinska dostignuća i definiraju određene prijedloge i sugestije, te ih prosljeđuju institucijama na razmatranje sa ciljem stvaranja određenih zakonskih preduvjeta i okvira za primjenu", kažu u Ministarstvu.

I u ovom slučaju, kako dodaju, Ministarstvo je u skladu sa svojim nadležnostima otvoreno prema stručnoj javnosti za diskusiju o primjeni novih supstanci u terapijske svrhe u skladu sa definiranim zakonskim procedurama.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar