BIJEG OD STVARNOSTI NE ŠKODI: Dok mu gori u državi, Netanyahu na Mostarski sajam dolazi kao preporoditelj

BIJEG OD STVARNOSTI NE ŠKODI: Dok mu gori u državi, Netanyahu na Mostarski sajam dolazi kao preporoditelj

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgodio je u ponedjeljak odluku o spornoj pravosudnoj reformi iz straha da bi najveća nacionalna kriza u posljednjih nekoliko godina mogla dovesti do raspada vladajuće koalicije ili eskalirati u nasilje.

Nejasno je kako će, nakon masovnih prosvjeda i općeg štrajka, pomicanje rasprave na sjednicu parlamenta idućega mjeseca zadovoljiti sve strane i smiriti krizu koja je po riječima zapovjednika vojske učinila “ovaj trenutak težim nego ikada prije”.

“U želji da spriječim podjelu nacije, odlučio sam odgoditi drugo i treće čitanje zakona kako bi se postigao široki konsenzus”, rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju. Svoje je potez nazvao “šansom da se izbjegne građanski rat”.

Njegov krajnje desni koalicijski partner, ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir rekao je da se složio s odgodom u zamjenu za dogovor po kojemu u okviru svoga ministarstva može osnovati Nacionalnu gardu, korak koji njegovi protivnici žestoko kritiziraju tvrdeći da stvara vlastitu miliciju.

Vladin plan po kojem bi parlament imao veću kontrolu nad pravosuđem izazvao je najmasovnije prosvjede u povijesti Izraela, a politički suparnici nazivaju ga prijetnjom demokraciji. Oporbeni čelnik Benny Gantz za Netanyahuov je potez rekao “bolje ikad nego nikad”, ali je najavio da u dijalogu o novome zakonu neće biti kompromisa oko temelja demokracije.

Unatoč, prema mnogima, nikad nestabilnijem i katastrofalnijem stanju u državi, izraelski premijer prema najavama trebao bi izdvojiti vremena za posjet Mostarskom sajmu koji će se održati u svibnju.

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetiti Mostar te kako vjeruje da će s njim doći jako puno gospodarstvenika iz Izraela.

„Njihovi gospodarstvenici imaju želju snažno investirati u Bosnu i Hercegovinu. Naši razgovori oko Aluminija prelili su se i na dio kulture, sporta, radimo na području obrazovanja, politike, sigurnosnom segmentu, želimo učiti od njih“, kazao je.

Izvor: Hercegovina.info

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar