Biljana Plavšić; Ratna zločinka, lažljivica i ‘žrtva’: “Bože sačuvaj da RS uđe u NATO”

Biljana Plavšić; Ratna zločinka, lažljivica i ‘žrtva’: “Bože sačuvaj da RS uđe u NATO”

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić smatra da bi član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik javnosti trebao odmah objaviti sadržaj dokumenta kojeg su on kao srpski član Predsjedništva te ostala dva člana, Šefik Džaferović i Željko Komšić, prošli tjedan potpisali u Sarajevu. – piše Republikainfo.com.

Plavšić za Insider, između ostalog, tvrdi da bi pristanak bilo kojeg srpskog političara na ulazak RS i BiH u NATO “predstavljao klasičnu izdaju” i, kako kaže, “mazohizam bez presedana”, prenosi Oslobođenje.

“Bože sačuvaj da RS ikad uđe u NATO. Srpski narod u cjelini ne bi smio to uraditi. Narod koji je bez ikakvog osnova preživio onakvo bombardiranje, pretrpio onakve žrtve i materijalna razaranja, ne bi trebao imati bilo kakve veze s onima koji su mu to uradili. Zar trebamo biti s onima koji su nas tukli, da za njima trčimo i da se s njima družimo? To je nenormalno. To bi bio mazohizam”, smatra Plavšić.

Ona, također, tvrdi da bi za prestanak bilo kakvih nagađanja o tome što piše u kontroverznom Programu reformi, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo prošli tjedan, srpski član Predsjedništva BiH trebao odmah objaviti cjelokupan sadržaj tog dokumenta.

“Ne vjerujem da bi Dodik potpisao dokument koji bi Republiku Srpsku odveo u NATO. Poznajući Dodika, on to nikad ne bi potpisao. U svakom slučaju, taj dokument treba što prije objaviti jer se u javnosti postavljaju takva pitanja. Čekanje da se prvo formira Vijeće ministara nema nikakve veze s tim. Program reformi bi trebalo što prije objaviti kako bi se prekinule sve nedoumice”, poručuje Biljana Plavšić.

Obmanula Haški tribunal: Prvo priznala zločine, pa povukla priznanje

Inače, Biljana Plavšić pred haaškim sudom je priznala krivicu. „Izašnjavam se da sam kriva”, rekla 2002. godine pred sudcima u Haagu ratna potpredsjednica Republike Srpske.

Nakon ovog priznanja, prema sporazumu o priznanju krivice, postupak je okončan presudom od 11 godina, uz odbacivanje svih ostalih optužbi uključujući i onu za genocid, svojedobno je izvješćivao Radio Slobodna Europa. No, sedam godina kasnije, iz švedskog zatvora u kome je služila kaznu, Biljana Plavšić je u intervjuu za švedski magazin ‘Vi’ povukla svoje priznanje krivice. Prema pisanju magazina, o motivima koji su je ponukali za priznanje ona je tada rekla:

“Ja sam sebe žrtvovala. Nisam učinila nista loše. Priznala sam krivicu za zločine protiv čovječnosti zato da bih mogla pregovarati o ostalim optužbama. Da nisam, suđenje je moglo potrajati tri, tri i pol godine. S obzirom na moje godine, to nije bila prihvatljiva opcija.”

Bivša profesorica biologije, koja je pravdala zločine nad muslimanima i Hrvatima tijekom rata u BiH riječima da se radi o „prirodnom fenomenu“, priznala je da je obmanula Tribunal, koji je njeno priznanje smatrao važnim korakom ka pomirenju.

Ostalo je neodgovoreno pitanje je li ona svojom obmanom suda otvorila pitanje ponovnog suđenja za točke optužnice odbačene sporazumom o priznanju krivice, po kojem je, umjesto 20 do 25 godina zatvora, osuđena na 11, te može li joj se suditi po odbačenim točkama pred domaćim pravosuđem?

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar