Bitka za Ramu

Bitka za Ramu

Politička događanja vezana za lokalne izbore koji će se u BiH održati u listopadu ove godine sve su intenzivnija.

Dok mi, obični pratitelji tih događanja, vidimo ovjere stranaka i koalicija koje sudjeluju na izborima, objave (i skrivanja) stranačkih listi, i slične aktivnosti, dotle profesionalni analitičari i novinari vide puno širu sliku političkih događaja.

Kad nam svojim tekstovima otvore oči, i mi shvatimo da su se u politiku umiješali i oni koji to nikako ne bi smjeli, vidimo da najjači političari ne prave samo stranačke sastanke već izokola primiču razne ljude, razne institucije, kako bi ostvarili svoj politički cilj. Služe se raznim vidovima kupovine i uvjeravanja  onih krugova koji  nisu politika ali mogu puno utjecati na politiku.

Novinari portala Republika.info povezali su neke poznate činjenice, „zbrojili dva i dva“ i u tekstu pod gornjim naslovom ukazali da su se u Ramu zagledali oni kojima su se ramske vrijednosti izmakle pa sad izokola primiču ne bi li se nekako zakačili za novac Rame i njime nastavili graditi svoja zdanja po Mostaru, Širokom i dalje.

‘Bitka za Ramu’ ušla i u samostanske zidine: Novi gvardijan izabran protiv većinske volje ramskih fratara

Puno se u Rami priča, a još nije javno obznanjeno da je politička bitka za Ramu prošla i kroz samostanske zidine. Portal Republikainfo.com ima informaciju da se “dogodio izuzetak prigodom imenovanja gvardijana Franjevačkog samostana Rama Šćit”. Naime, po pismu koje je stiglo u našu redakciju provincijal Franjevačke Provincije Bosne Srebrne fra Jozo Marinčić zanemario je volju ramskih fratara, koji su na tajnim izborima s 25 glasova izabrali za gvardijana fra Miljenka Petričevića, a “nametnuo” fra Andriju Jozića, koji je dobio svega osam glasova. Uprava Provincije ranije je poštivalja volju fratara, no sada ipak ne. Zašto?

Na naš upit o izboru gvardijana fra Miljenko Petričević nije želio govoriti. Kratko je samo u telefonskom razgovoru kazao da možemo “govoriti o bilo čemu, ali o tome ne”. Iz Franjevačke Provincije Bosne Srebrene također informacije ni “na kapaljku”. Bivši tajnik Davor Dominiković kazao nam je da upit o izboru gvardijana u Rami pošaljemo na službeni mail Provincije, što smo i učinili prije tjedan dana, no odgovora nismo dobili. Novoimenovani tajnik fra Damir Pavić na mobitel nam se nije javio, a saznajemo da je na godišnjem odmoru.

Tako smo ostali uskraćeni za odgovor jesu li navodi iz pisma točni i zašto fra Miljenko Petričević nije gvardijan, ako je izabran tajnim izborima, a većinskom voljom ramskih fratara, koja se do sada poštivala. Spominje se i da su ramski fratri prilikom izbora novog provincijala Bosne Srebrene bili za fra Ivana Šarčevića, odnosno većina njih, osim doljanskog župnika fra Andrije Jozića i još nekih.

U pismu se navodi i politička konotacija oko izbora novog gvardijana, no iz Provincije nisu odgovorili je li to točno, odnosno je li fra Andrija Jozić od novog provincijala favoriziran ispred fra Miljenka Petričevića zato što je skloniji starom HDZ-u. Ramljaci s kojima smo razgovarali kažu nam da je atmosfera u općini općenito usijana. Općinu koja prima milijunske uplate u proračun zbog prirodnih blagodati, odnosno naknada za vode – vodi načelnik HDZ-a 1990. Jozo Ivančević. Devedesetka ju želi zadržati, a HDZ BiH ponovno dobiti. Ima li to i koliko veze s fratrima, oni sami nisu odgovorili. (K.S.P/Republikainfo.com)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar