Bivši indijski političar ubijen tokom prijenosa uživo na TV

Bivši indijski političar ubijen tokom prijenosa uživo na TV

Bivši indijski političar Atiq Ahmed ubijen je tokom prijenosa uživo na TV zajedno sa svojim bratom dok je razgovarao s novinarima, kada mu je iz neposredne blizine prišao muškarac i opalio smrtonosni hitac.

Ahmed i njegov brat Ashraf su bili u lisicama te su krenuli na put za doktorski pregled u bolnici, nekoliko sekundi prije nego što će obojica biti upucani.

Policija je nekoliko dana ranije ustrijelila Ahmedovog sina tinejdžera pa su novinari Ahmeda pitali je li prisustvovao sahrani svog sina.

Njegove posljednje riječi u kameru su bile: “Nisu nas odveli, pa nismo ni otišli.”

Trojica osumnjičenih napadača su na mjesto događaja stigli na motociklima, saopštila je policija. Na mjestu događaja ozlijeđeni su i policajac i novinar.

Ahmed je ranije tvrdio da mu prijeti opasnost po vlastiti život

Nakon incidenta u subotu navečer, glavni ministar Yogi Adityanath naredio je sudsku istragu ubistava i zabranio velika okupljanja u okruzima Uttar Pradesh.

Ahmed, koji je bivši zastupnik i njegov brat bili su u policijskom pritvoru i dovedeni su u Prayagraj u Uttar Pradeshu, gdje se Ahmed suočavao s optužbama za ubistvo i napad.

Obojica su uhapšeni u aprilu u vezi sa ubistvom Umesha Pala u februaru, ključnog svjedoka u ubistvu Raje Pala, zastupnika koji je pripadao regionalnoj Bahujan Samaj stranci (BSP).

Ahmed je zatvoren 2019. nakon što je osuđen za otmicu

Atiq Ahmedovog sina tinejdžera Asada i još jednog muškarca, traženog u vezi sa slučajem ubistva, ubila je policija ranije ove sedmice u, kako je opisano, pucnjavi.

Uttar Pradeshom upravlja hinduistički nacionalistički BJP, a opozicione stranke kritizirale su ubistva kao sigurnosni propust.

Lider opozicione stranke Samajwadi Akhilesh Yadav naveo je da je kriminal dosegao vrhunac u UP-u.

“Kada neko može stradati u otvorenoj pucnjavi u sigurnosnom kordonu policije, onda se stvara atmosfera straha u javnosti. Čini se da neki ljudi namjerno stvaraju takvo ozračje”, dodao je.

Aktivisti za ljudska prava optužuju policiju da provodi vansudska ubistva, što državna vlada negira.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing