Bivši predsjednik Irana čuva ovce

Bivši predsjednik Irana čuva ovce

Bivši predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad dane provodi čuvajući ovce!

Da nimalo ne nalikuje političarima na koje smo navikli, bivši je prvi čovjek Irana dokazao i za svog mandata.

Dok je bio predsjednik Irana, Mahmud Ahmadinejad na posao je išao autobusom, a njegova supuga radila je kao čistačica u medresi.

Političku karijeru je počeo 2003. godine kada je izabran za gradonačelnika Teherana, da bi iranski predsjednik postao dvije godine kasnije.

Na toj funkciji se zadržao do 2013.

Njegova administracija se odmah isprofilirala kao mnogo konzervativnija i u vanjskoj politici radikalnija od njegovog umjerenog i reformatorskog prethodnika Mohameda Hatamija, što je zapadnim, posebno američkim, to veoma smetalo.

Ostao je zapamćen po nekoliko svojih istupa i detalja tijekom svoje političke karijere.

1. Američka televizija Fox News pitala je iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada: “Kada ujutro pogledate u ogledalo, što kažete sebi?” On je odgovorio: “U ogledalu vidim čovjeka i kažem mu:” Zapamti, ti nisi ništa više do običan sluga “.

2. Kada je prvi put ušao u predsjednički kabinet, Ahmadinejad je začudio mnoge time što je skupe iranske (perzijske) tepihe dao kao prilog jednoj od teheranskih džamija, zamijenivši ih običnim, jeftinim tepisima.

3. Kada je postao predsjednik, podnio je izvještaj o svojoj imovini: automobil Pežo 504 ‘77. godište i mala stara kuća u jednom od najsiromašnijih dijelova Teherana, naslijeđen od oca prije 40 godina.

4. Jedna od stvari koje su zapanjile administrativno osoblje bila je torba s kojom je predsjednik dolazio svaki dan. U njoj se nalazio njegov doručak, koji mu je pripremala žena: nekoliko sendviča ili kruh s maslinovim uljem i sir.

5. Često pomaže čistačima ulica u dijelovima grada gdje živi i radi.

6. Kada odsjeda u hotelu, traži da njegova soba ne bude s velikim krevetom, zato što ne voli  spavati na krevetu, nego na podu, na madracu ispod deke.

7. Tokom njegovog mandata, svaki novi ministar je morao potpisati dokument s više točaka, između ostalog da će ostati siromašan i da će njegovi računi i računi njegovih rođaka biti provjeravani.

8. On čak nije primao ni predsjedničku plaću, što objašnjava time da čitavo bogatstvo treba  pripadati naciji, a on ga štiti.

9. Živi od plaće univerzitetskog profesora i odmara se na svom imanju gdje najčešće čuva ovce.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar