Bivši ruski zapovjednik objavio crne slutnje: “Na pragu smo kolapsa ruske države”

Bivši ruski zapovjednik objavio crne slutnje: “Na pragu smo kolapsa ruske države”

Poznati ruski proratni bloger iz svoje ćelije predviđa pad Rusije, i to samo dva mjeseca nakon što je uhićen jer je kritizirao predsjednika Putina kao “kukavičkog mediokriteta.”

Igor Girkin bivši je operativac FSB-a i bivši ruski zapovjednik poznat pod pseudonimom Strelkov (na ruskom: onaj koji puca). Preko svog odvjetnika je na Telegram kanalu objavio apokaliptični monolog u kojem upozorava da je Rusija na rubu kolapsa i samog sebe predstavlja kao snagu oko koje će se ujediniti “preostali patrioti,” prenosi Business Insider.

Girkin je uhićen temeljem optužnice za ekstremizam u srpnju, nakon što je mjesecima kritizirao Putina i vojni vrh zemlje, kršeći ruske zakone kojima se zabranjuje kritika vlasti za vrijeme rata. Taj ultranacionalistički bloger nekoliko puta je ponovio kako Putin i njegovi generali nisu otišli dovoljno daleko u ratu u Ukrajini, a čak je i pozvao na punu mobilizaciju ruskog stanovništva.

Tri tjedna nakon što je sud u Moskvi odlučio da će Girkin zasada ostati iza rešetaka, on je objavio poruku na Telegramu

U njoj Girkin – koji je nekoć vodio skupinu ruskih militanata u Donjecku – optužuje ruske vlasti da nisu dobro odgovorile na najvažnije probleme i izazove u zemlji, napisavši da će ruski “problemi” uskoro ući u “terminalnu fazu” koja će dovesti do kolapsa čitavog sustava.

Girkin se pozvao na šefa odreda Wagner Jevgenija Prigožina, koji je prošlog mjeseca ubijen u padu zrakoplova nedaleko Moskve, rekavši da je propala pobuna plaćeničkog vođe protiv ruskog vojnog vrha u lipnju označila početak te akutne faze ruskih “problema.” Dodao je da je vjerojatno ubojstvo Prigožina znak kontinuiranih unutarnjih razdora u Rusiji.

Predvidio je da će u jednom trenutku ruski sustav moći izgubiti kontrolu i pasti u ruke “takozvane liberalne oporbe.” Girkin kaže kako vjeruje da je njegova dužnost – čak iz zatvora – ponuditi alternativu i ujediniti preostale patriote u Rusiji.

“Savršeno mi je jasno koliko je moja trenutna pozicija slaba, koji sve problemi postoje zato što nemam potrebne resurse, i ne želim precjenjivati svoj autoritet i utjecaj,” napisao je Girkin. “Ipak, netko mora ustati prvi, ako ništa drugo onda zato da postane primjer i pozove druge da nešto poduzmu.”

Njegovi komentari dolaze dok se Rusija muči s problemima usred ukrajinske protuofenzive. Šef ukrajinske špijunske agencije ovog tjedna je za Economist izjavio kako Rusiji ponestaje rezervnih trupa i oružja potrebnog kako bi se mogla nastaviti boriti.

“Iz moje perspektive, prekasno je da strahujemo i čekamo – blizu je kolaps ruske države (daj Bože da sam u krivu!)”, napisao je Girkin.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar