BKBiH – Upozorenje na sve veće iseljavanje građana s ovih prostora

BKBiH – Upozorenje na sve veće iseljavanje građana s ovih prostora

BANJA LUKA, 14. srpnja (FENA) – Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BKBiH), nakon 70. redovitog zasjedanja, pod predsjedanjem nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, upozorili su da je zadnjih godina primjetno sve veće iseljavanje s ovih prostora, posebno prema srednjoj i zapadnoj Evropi, te da domaći političari moraju naći rješenje za jednakopravnost svih naroda u BiH.

Kardinal Puljić je istakao da bi bilo puno bolje da se unutar BiH domaći političari dogovore, bez interveniranja stranaca.

-Teško nama kada nam drugi kapu kroje. Međutim, kako nema dogovora time izazivamo da se međunarodni predstavnici involviraju…Bilo bi najpametnije da domaći ljudi shvate da mi, jedni s drugima, moramo  naći modus vivendi u jednakopravnosti. Živjeti zajedno u jednakopravnosti. Tek tada možemo govoriti o budućnosti ove zemlje. A kako to izvesti, nije naša nadležnost da im nudimo, jer će reći da se petljamo u politiku, što ne želimo, ali želimo da budemo ljudi, imamo pravo na identitet i budemo jednakopravni– rekao je kardinal Puljić na pres-konferenciji, po završetku 70. redovnog zasjedanja BKBiH.

Biskup banjalučki Franjo Komarica je upozorio da je iseljavanje stanovništva s ovog prostora ozbiljan društveni problem s kojim se političari, kako je naveo, premalo bave.

– Sve se više prazni ovo područje, demografska slika je sve lošija – ukazao je mons. Komarica upitavši zašto se događa i šta rade dužnosnici u BiH da se omogući ostanak građana.

Upozorio je ponovo da još  nije omogućen odživi povratak te da se ne ispravlja „ta velika nepravda učinjena velikom broju građana“.

– Dok god se ta nepravda događa, ne bismo smjeli šutjeti, jer bi to značilo da podržavamo tu nepravdu s dalekosežnim posljedicama. Žao nam je da oni koji su bili zaduženi provoditi Aneks 7. Dejtonskog sporazuma kontinuirano, sve poratne godine, to nisu ni izdaleka uradili ozbiljno kako su to morali. Ne možemo, a ne pitati zašto je to tako – istakao je biskup banjalučki.

Za to su, kaže, krive sve dosadašnje političke garniture na području cijele BiH te je ponovo apelirao da se ta situacija promijeni.

-A upravo bi ti obespravljeni, prognani i izbjegli naši sugrađani morali uzeti u svoje ruke sudbinu svojih zagarantiranih osnovnih prava i potražiti zajedno njihovu zaštitu i osiguranje i kod najviših mjerodavnih instanci – pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Za takav jedan novi korak je doista krajnje vrijeme – rekao je biskup Komarica i ponovio da je „gorka i dramatična činjenica da su katolici u BiH danas fizički najugroženiji dio Katoličke crkve na cijelom europskom kontinentu“.

Na zasjedanju su također učestvovali delegati Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Nikola Kekić, zatim predsjednik Međunarodne biskupske konferencije mons. Ladislav Nemet, te delegat Slovenske biskupske konferencije (SBK) mons. Anton Jamnik.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar