Blagdan Svih Svetih

Blagdan Svih Svetih

Blagdan Svih Svetih obilježen je danas diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu.
Liturgija Katoličke Crkve pokazuje kako 1. studenoga nije tužni dan, dan za crninu, jer je sve usmjereno slavlju živih koji su dio nebeske Crkve i kojima se raduju anđeli. U taj se dan smještaju svi pokojnici svetačkoga života za koje se nisu vodili postupci kanonizacije, a u zemaljskom su životu ostavili svetački trag i uzor za nasljedovanje.
Prema kršćanskom vjerovanju smrću su prešli u vječni život, što ne znači prestanak postojanja, već trajanje na drugačiji način, trajanje duše koja Boga gleda, dok tijelo čeka uskrsnuće u Posljednji dan.
Danas se prisjećamo dragih ljudi koji više nisu među nama. Blagdan Svih Svetih dan je dubokog poštovanja za sve ljude koji su ostavili svoj trag u našim srcima. Iako su umrli, oni će živjeti sve dok je živo sjećanje na njih.
Danas su i žitelji ramske općine, kao i brojni raseljeni Ramci, obišli grobove svojih najmilijih i zapalili svijeće.
Treptaj svijeća na grobljima znak je nade i uskrsnuća. Zato današnji dan nije samo spomen na mrtve, nego i izraz nade i vjere u vječni život.
Pokoj vječni daruj im Gospodine !

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar