Blagi rast zaposlenosti, problem mladi i dugotrajno nezaposleni

Blagi rast zaposlenosti, problem mladi i dugotrajno nezaposleni

Broj zaposlenih postupno raste u većini država Europske unije, a najveći problemi ostaju dugoročna nezaposlenost i nezaposlenost mladih, pokazuje kvartalni pregled zaposlenosti i socijalne situacije koji je objavila Europska komisija.

U posljednjem tromjesečju prošle godine zaposlenost u EU-u porasla je za 0,2 posto. Ona je rasla u većini članica, uključujući i one s vrlo velikom stopom nezaposlenosti, poput Grčke i Španjolske. Iznimke su Portugal, Hrvatska i Cipar, gdje je zaposlenost u zadnjem kvartalu 2014. pala za 1,4 posto u Portugalu, 0,9 posto u Hrvatskoj i 0,6 na Cipru.

Na godišnjoj razini u 2014. zaposlenost je porasla za 1 posto na razini EU-a i rasla je u svim članicama, osim na Cipru, u Finskoj i Latviji.

Zaposlenost je u četvrtom kvartalu prošle godine povećana u gotovo svim sektorima, osim u uslužnom u kojem zaposlenost raste već nekoliko godina. Sad se bilježi rast i u industriji i građevinarstvu, a jedino se u poljoprivredi bilježi pad.

Razlike u stopama nezaposlenosti vrlo su velike u članicama i kreću se od 4,8 posto u Njemačkoj, 5,3 posto u Austriji, do 26 posto u Grčkoj i 23,2 posto u Španjolskoj. 

Dugoročna nezaposlenost, koja traje najmanje godinu dana, blago je pala za 0,2 posto u razdoblju od trećeg tromjesečja 2013. do istog razdoblja 2014. na razini EU-a. Ukupno je 12,4 milijuna ljudi u EU-u dulje od godinu dana bez posla, a među njima je više od šest milijuna nezaposleno duže od dvije godine.

Stopa dugotrajne nezaposlenosti u nekim članicama je vrlo visoka – Grčkoj (19 posto), Španjolskoj (12,6 posto), Hrvatskoj (9,7 posto), Slovačkoj (9 posto), Portugalu (8 posto), Italiji (7,4 posto), Cipru 7,8 posto.

Nezaposlenost među mladima smanjuje se od 2013. na razini EU-a i u većini  članica, ali i dalje je vrlo visoka – 21,1 posto. U Grčkoj i Španjolskoj nezaposlenost pogađa 50 posto mladih do 25 godina, a više od 30 posto na Cipru, u Portugalu i  Hrvatskoj.
vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar