Blago nama tko nam državu vodi: Dujmović, Novalić, Milićević, Cikotić optuženi, Dodik pod sumnjom

Blago nama tko nam državu vodi: Dujmović, Novalić, Milićević, Cikotić optuženi, Dodik pod sumnjom

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Županije Sarajevo protiv Zore Dujmović, federalne ministrice kulture, koju se tereti za kazneno djela zlouporabe položaja ili ovlasti.

Optuženu se, konkretno, tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Ministarstva, čime im je pribavila korist u vidu zaposlenja. Postupajuća tužiteljica predložila je za glavni pretres saslušanje sedam svjedoka i izvođenje 26 materijalnih dokaza.

Ova optužnica je samo jedna u nizu optužnica koje su u proteklom razdoblju podignute protiv visokih dužnosnika. Podsjetimo, na optuženičkoj klupi već se nalaze federalni premijer Fadil Novalić, kao i ministrica financija Jelka Milićević koji su optuženi u slučaju ‘Respiratori’.

Također, na optuženičkoj klupi je i aktualni državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić koji je optužen za zloporabu službenog položaja i ovlasti, odnosno pogodovanje hrvatskoj firmi Scout, koja je kupovala rashodovano oružje i opremu iz vojnih zaliha u Bosni i Hercegovini. Procjena je Tužiteljstva BiH kako je Cikotić na taj način Scoutu omogućio višemilijunsku dobit, a time je istodobno oštetio budžet BiH za iznos od najmanje 9,7 milijuna konvertibilnih maraka.

Treba spomenuti i da se u statusu osumnjičene osobe nalazi i član predsjedništva BiH Milorad Dodik. U fokusu državnih tužitelja je Dodikova vila na Dedinju u Beogradu, koju je kupio transakcijama preko Pavlović banke, na veoma sumnjiv način.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar