Blic: Zašto se Srbija naoružava kao da sutra počinje rat?

Blic: Zašto se Srbija naoružava kao da sutra počinje rat?

Zašto se Srbija naoružava kao da sutra počinje rat?, naslov je teksta objavljenog u beogradskom Blicu, a u kojem navode novo naoružanje koje je srpska vojska nabavila ili će tek nabaviti.

Srbija je već kupila dva helikoptera ‘mi-17’ iz Rusije koji su koštali 25 milijuna eura. Ove bi godine Srbima trebalo stići i 30 borbenih ‘hamera’ kao donacija SAD-a. Rusi bi im, pak, trebali do ožujka ove godine pokloniti šest borbenih zrakoplova ‘mig-29’, koji će trebati na remont pa će Srbija na to iz proračuna izdvojiti između 180 i 230 milijuna eura.

Osim Rusije, i Bjelorusija Srbima poklanja osam migova 29, ali i dva raketna sustava protuzračne obrane tipa ‘buk’ koji će također trebati remont.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocjenjuje da je svaka nabavka novog naoružanja dobra vijest jer Ratno zrakoplovstvo Srbije vapi za novim sredstvima, no da se postavlja pitanje hoće li imati dovoljno ljudi za novo naoružanje. – Naši predstavnici se ponašaju kao da su na tržnici, kupuju kao da sutra počinje rat. Ili mi nešto ne znamo ili se događa neprirodan proces u kojem umjesto da vojska od politike zahtjeva mehanizaciju, taj impuls dolazi od političara koji samo putuju i kupuju – kaže Radić.

U nastavku teksta pišu kako nabavka novog naoružanja privlači pažnju Hrvata koji se ne utrkuju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu.

Večernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar