Blokirat će se granični prijelazi prema RH i cesta Stolac

Blokirat će se granični prijelazi prema RH i cesta Stolac

Na sjednici Općinskog vijeća Neum, održanoj u ponedjeljak, donesena je odluka o blokadi graničnih prijelaza prema Republici Hrvatskoj, ali i odluka o blokadi prometnice koja tu općinu povezuje s ostatkom Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Dali ultimatum 

Na sjednici Općinskog vijeća Neum donesen je jednoglasno zaključak o blokadi prometa kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH. Povod donošenju tog zaključka je otežana prometna povezanost nakon uspostave schengenskog režima na granicama Neum 1 i Neum 2.

Kako je već započela turistička sezona, a problem prelaska granica nije riješen, već sad dolazi do velikih gužvi i dugog čekanja na granicama, što nije problem samo Neuma nego i naših susjeda te turista koji putuju bilo u Neum bilo u Dubrovnik. Svjedoci smo kako kolone na graničnim prijelazima znaju u ljetnim mjesecima biti duge i po 10 km.

Nekoliko puta smo više razine vlasti upozoravali i tražili pomoć u rješavanju tog trenutačno gorućeg pitanja za Neum. Tražili smo da se svim građanima Neuma omogući prijelaz granice između BiH i RH na pograničnim prijelazima Radež – Vukov Klanac i Duži – Imotica uz sadašnja dva u Kleku (Neum 1) i Zaton Dolu (Neum 2). Na naše zahtjeve do danas nije odgovoreno te smo na sjednici Općinskog vijeća Neum donijeli jednoglasnu odluku – ako se u roku od 10 dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, doći će do jednosatne blokade prometa kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje, rekao nam je jučer nakon sjednici načelnik općine Neum Živko Matuško. Uz to, Općinsko vijeće Neum i općinski načelnik donijeli su zaključak kako će blokirati i prometnicu koja Neum povezuje s ostatkom BiH.

Poruka bh. vlastima  

U cijelom poslijeratnom razdoblju u planu je izgradnja magistralne ceste od Neuma prema unutrašnjosti BiH. Postojeći cestovni pravac je u vrlo lošem stanju i u ljetnim mjesecima promet se odvija vrlo otežano. Ta cesta sve više nalikuje na neku kozju stazu koju uski sloj asfalta štiti da ne zaraste u šumu. Već više godina s viših razina vlasti Neumljanima se obećava kako će se izgraditi magistralna cesta od Neuma prema unutrašnjosti BiH. I tako godine prolaze, jedna za drugom, a od magistralne ceste – ništa. Daje se do znanja da su osigurana kreditna novčana sredstva, no uzalud, jer nema nastavka.

Tako Neum i dalje živi u prometnoj blokadi s obzirom na postojeći loš cestovni pravac i granične prijelaze prema Republici Hrvatskoj. S obzirom na navedeno, na sjednici Općinskog vijeća Neum jednoglasno je usvojena zajednička inicijativa Općinskog vijeća Neum i načelnika općine da će se u što skorijem roku blokirati postojeći cestovni pravac od Neuma prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine ako se ne osposobi postojeća cesta i ne nastave radovi na izgradnji magistralne ceste, navodi se u zaključku koji je dostavljen Večernjem listu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing